FOTOGRAFIE

Alphen aan de Rijn..

Op de tentoonstelling Rust Never Sleeps creëert de Italiaanse fotograaf Franco Prevignano een eigen, humoristische realiteit. In de STAA galerie, Prinses Irenelaan 88, t/m 25 mei.

Amersfoort

Kors van Bennekom maakte in ruim 45 jaar duizenden foto's van zijn vrouw Ine. Vijfenzeventig daarvan zijn te zien op de tentoonstelling Ine weerspiegeld. Van 7 mei t/m 18 juni in FotoForum, Elleboogkerk, Langegracht 36.

Amsterdam

Jaap Bijsterbosch probeert in zijn project Door het oog van de nacht de vervreemdende sfeer van de nacht te vangen. In WMgallery, Elandsgracht 35 van 7 mei t/m 4 juni.

Kiek is een tentoonstelling in het kader van de Vier de Kunstvlaai in de Westergasfabriek, Haarlemmerweg 8-10, van 6 t/m 14 mei.

Astrid Verhoef exposeert in het Bijbels Museum met Uitverkoren, een serie zwartwitfoto's van plekken in Israël die in de bijbel getuige zijn geweest van dramatische gebeurtenissen, t/m 26 juni.

In de trappengallerij van boekhandel Scheltema, Koningsplein 20, vermengt Chris van Geest de fotografie met de schilderkunst in zijn expositie De geschilderde foto, t/m 31 mei.

In de Oude Kerk, Oudekerksplein 1, drie tentoonstellingen: de beste persfoto's van 1999, een retrospectieve tentoonstelling over persfotografie van de afgelopen 45 jaar, en een overzicht van het oeuvre van de winnaar van 1999, Claus Bj & lsquor;rn Larsen. Tot en met 28 mei.

Den Bosch

Wijnand van Lieshout ensceneert bizarre taferelen, die hij vervolgens fotografeert. In het Noordbrabants Museum een overzicht van zijn stillevens en poëtische installaties. Tot en met 21 mei.

Den Haag

Fotografisch werk van Harold Strak in galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, t/m 11 mei.

Groningen

Rein Brugman exposeert t/m 28 mei vrouwenportretten in Fotogalerie Lichtzone, Oude Kijk in 't Jatstraat 36.

Groninger Museum: een overzicht van celebrity-fotograaf Anton Corbijn, t/m 25 juni.

Hoorn

In de Mariakapel, Korte Achterstraat 2a, exposeren acht fotografen op de tentoonstelling Post-St. Joost Fotografie, van 4 t/m 21 mei.

Leiden

De Wereld Natuur Fonds-tentoonstelling Kinabantang Wildlife presenteert foto's van het afwisselende moerasgebied langs de Kinabantang in Borneo, gemaakt door de Maleisiër Jesus Cede Prudente. Tot en met 4 juni in Naturalis.

Rotterdam

Inshallah toont Marokko zoals Allah het wil. De foto's van Stef Bakker en Dirk Jensma zijn te zien en te koop bij de Bijenkorf, t/m 21 mei.

Cokkie Snoei toont een doorsnee van het 'fantastisch-romantische' werk van Wally Elenbaas en in de intieme sfeer van huizen van vrienden of bekenden geschoten foto's van Phoebe Maas. Tot en met 28 mei.

FBR: het Goethe-institut presenteert onder de titel 'Der schräge Blick - met een knipoog' foto-ensceneringen van Olaf Martens, t/m 12 mei.

FBR: in de Kunsthal een overzicht van de Rotterdamse fotograaf Peter Martens (1937-1992), die zich altijd ten doel stelde wereldwijd 'alles wat niet deugt' op foto's vast te leggen. Tot en met 2 juli.

Utrecht

Ton Peek Photography, Oudegracht 295, presenteert foto's uit Egypte uit omstreeks 1875 van Henri Bechard. Tot en met 13 mei.

Opgenomen 1850-1920 biedt een nog niet eerder vertoonde selectie uit de grote fotoverzameling van de Universiteit van Utrecht, t/m 6 november in het Universiteitsmuseum (Lange Nieuwstraat 106); een verzameling medisch historische foto's en recent werk van fotograaf Paul Kooiker; 'Utrechtse krop', t/m 15 augustus.

Vlaardingen

Ludo Geysels toont met zijn tentoonstelling Peck-order de pikorde onder kippen in galerie In Beeld, Landstraat 57, t/m 4 juni.

Meer over