FOTOGRAFIE

Amersfoort..

Leo Divendal weet tuinen zo te fotograferen dat het abstracte landschappen lijken. FotoForum in de Elleboogkerk toont Divendals fotografie. Garden-frame, van 27 augustus t/m 19 november.

Amsterdam

De Noordzee is bron van inspiratie voor vele generaties van Nederlandse fotografen. De Nieuwe Kerk presenteert 150 originele foto's van de Nederlandse kuststrook, hoogtepunten uit de Nederlandse fotogeschiedenis. Van 24 augustus t/m 22 oktober.

In Huis Marseille (Keizersgracht 401) foto's van cineast Wim Wenders en zijn vrouw Donata, gemaakt in Havanna, aangevuld met werk van Robert van der Hilst over deze stad. Tot en met 1 oktober.

De Melkweg Galerie, Lijnbaansgracht 234a, toont in het kader van 400 jaar betrekkingen met Japan foto's van Hans Heus, Bertien van Manen en Michel Szulc-Krzyzanowski, t/m 10 september.

Rotterdam

Kunsthal: fotografe Germaine Krull (1897-1985) heeft zowat alle paden in de fotografie wel bewandeld. Zo maakte ze intrigerende avantgardisitische montages maar ook fotoromans. Ze beoefende mode- en reclamefotografie. En tijdens de oorlog was ze werkzaam als geüniformeerd fotograaf van de geallieerden, én onafhankelijk oorlogscorrespondent. De Kunsthal toont een overzicht van deze bewogen fotografe, die in de jaren twintig nog enige tijd met de Nederlandse cineast Joris Ivens getrouwd is geweest. Van 26 augustus t/m 22 oktober.

Utrecht

De tentoonstelling Opgenomen 1850-1920 biedt een nog niet eerdere vertoonde selectie uit de fotoverzameling van de Universiteit van Utrecht, t/m 6 november in het Universiteitsmuseum (Lange Nieuwstraat 106).

Vlaardingen

In Beeld, Galerie voor fotokunst aan de Landstraat 57, presenteert werk van zes Vlaardingse fotografen, te weten Auke Bergsma, Antony van Gelder, Piet Rook, Eric van Straaten, Arie Wapenaar en Angelique van Woerkom. Van 25 augustus t/m 10 september.

Meer over