FOTOGRAFIE

In het Amsterdams Centrum voor Fotografie, Bethanienstraat 9 (t/m 15 november) en Galerie 21/2 bij 41/2, Prinsengracht 356 (t/m 8 november) gelijktijdig een tentoonstelling van Een Groep van Acht, acht fotografen die in 1995 afstudeerden aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en sindsdien regelmatig als groep exposeren....

Amsterdam

In 'Monitor' confronteren de fotografen Juul Hondius, Tim Gut en Arthur Mebius de kijker met hun beleving van de waarheid. Tot en met 2 november in de Melkweg Galerie.

Zeldzame, nooit eerder getoonde maritieme foto's zijn bijeengebracht voor de expositie Photographs & Memories. Van zoutdrukken uit 1845 tot modern werk. In het Scheepvaartmuseum, t/m 1 maart 1998.

In Galerie Fotogram (Korte Prinsengracht 33) een foto-interpretatie van de Westerdoksdijk van Ton

van Rijn en 'foto-sculpturen' van Arnold Hoogendorp. Tot en met 28 oktober.

Van Johan van der Keuken is in het Stedelijk Museum zijn zeven delen tellende project 'Lichaam en Stad' te zien, waarin hij fotografie en film combineert. Het eerste deel, 'Bolivia/Een dag in La Paz', bestaat uit een zaal met foto's onderbroken door een videoscherm waarop een filmloop wordt vertoond. Tot en met 16 november.

Burgh-Haamstede

De tentoonstelling Waterwereld, leven in de delta van Bangladesh, met foto's van Gilles Saussier is verlengd tot en met 2 november. In de Stormvloedkering van WaterLand Neeltje Jans (Zeeland).

Den Haag

In het nieuwe gebouw van de Haagse Hogeschool, is de fotocollectie van de Hogeschool te zien met 130 foto's van onder anderen Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn. Johanna Westerdijkplein 75, voor onbepaalde tijd.

Groningen

In het Groninger Museum t/m 2 november recente modefotografie (1996/1997) van Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin.

In het Natuurmuseum een tentoonstelling van de 'lichaamslandschappen' van Ben Abma. Tot en met 26 oktober.

Kampen

Met de tentoonstelling Verstilde beelden in het Stedelijk Museum wordt aan de hand nieuwe afdrukken van oude glasnegatieven uit de periode 1850-1900, afkomstig uit het gemeentearchief een aardig beeld geschetst van hoe de stad er in die periode uitgezien moet hebben. Tot en met 15 november.

Otterlo

De beeldhouwer Brancusi heeft veel van zijn werk ook gefotografeerd. Het Kröller-Müller Museum toont tachtig van zijn foto's in Brancusi als fotograaf, t/m 14 december.

Rotterdam

Van Roman Art zijn afbeeldingen te zien waarin fotografie, beeldbewerking en lithografie vloeiend samengaan. In Capi Lux Vak (Abraham van Stolkweg 48) t/m 7 november.

Photowork(s) in Progress is een internationaal fotografieproject dat de documentaire fotografie wil stimuleren. In het Nederlands Foto Instituut de eerste resultaten, Constructing Identity, met werk van Rineke Dijkstra (NL), Wendy Ewald (VS) en Paul Seawright (GB). Tot en met 26 oktober.

Met ruim 200 foto's geeft De Kunsthal een globaal overzicht van het werk van Edward Steichen (1879-1973). Zijn grootste roem verwierf hij tussen 1923 en 1938 met zijn werk voor Vanity Fair. Steichen fotografeerde vaak kunstenaars en hun werk, onder wie Auguste Rodin, Marlène Dietrich en Thomas Mann. Tot en met 30 november. Verder in de Kunsthal werk van de Oostenrijkse fotografe Inge Morath (1923), een van de eerste leden van het foto-agentschap Magnum. Morath maakte reisreportages door tientallen landen. Tot en met 30 november.

Sittard

In het Stedelijk Museum Het Domein een overzichtstentoonstelling met foto's, fotomontages en grafische werken van Grete Stern (1904). Tot en met 2 november.

Meer over