FOTOGRAFIE

Bij Fotoforum in de Elleboogkerk aan de Langegracht 96 wordt t/m 24 november werk geëxposeerd van de reportagefotografen Jan Banning en Kadir van Lohuizen....

Amersfoort

Amsterdam

Francesca Patella exposeert recente jazzfoto's, tot en met 31 december in de Engelbewaarder.

Rineke Dijkstra brak de afgelopen jaren internationaal door met haar beklemmende foto's van jongens en meisjes met de zee als achtergrond. Strandportretten maken maar en klein deel uit van de tentoonstellng van nieuw werk, tot en met 26 november in Galerie Paul Andriesse (Prinsengracht 116).

Foto's van Angèle Etoundi Essamba vallen op door hun contrasten. De Kameroense fotografe is geïntrigeerd door de vrouw en de vormen van het zwarte lichaam. Tot en met 2 december in Gate Foundation (Herengracht 344).

Den Haag

In het Atrium van het stadhuis is tot en met 23 november de foto-opstelling Uit Verlangen, portretten van lesbische vrouwen en homomannen te zien. Fotograaf Gon Buurman legde de levensstijl van homoseksuelen in de jaren negentig vast.

Galerie Keller (Buitenom 15) exposeert werk van de Haagse fotografen Bernadette Kemper en Gerhard van Roon. Kemper fotografeerde het leven op het Roemeense platteland. Roon legde het werk van een aantal Melkert-baners in de Haagse Schilderswijk vast.

De fototentoonstelling van Guus Rijven Heden Gezeemd in de artoteek wordt een kantorama genoemd. Het is een virtuele horizon van de stad Den Haag, bestaande uit elf fotowerken (t/m 23 november).

Edam

Pieter Boersma stelde voor Jazzclub Mahogany Hall (Westervesting 31) een selectie samen uit de vele concert- en portretfoto's die hij maakte in de periode 1965-1977. Foto's van o.a. Charles Mingus, Willem Breuker en Chet Baker (t/m 30 november).

Gouda

Het verzetsmuseum Zuid-Holland exposeert foto's van Ben Meerendonk van het Algemeen Hollands Persbureau. Vroeger, toen alles nog leuk was..., geeft een beeld van na-oorlogs Nederland. Tot en met 16 maart.

Middelburg

De expositie Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog in de Zeeuwse bibliotheek geeft een indruk van de gevangenkampen in Zuidoost-Azië (t/m 23 november).

Nijmegen

Met Huf herzien! zet Marzee (op de Lage Markt) de zwartwit-portretten van Paul Huf nog eens op een rijtje, inclusief Albert Mol als cancandanseres (1947). Tot en met 7 januari.

Rotterdam

De fotografen Theo Baart en Cary zwierven maandenlang met hun camera langs de snelweg. Ze fotografeerden deze 'biotoop met zijn eigen codes, omgangsvormen en aankleding'. Tot en met 5 januari in de Kunsthal.

Willem Diepraam maakte naam met zijn sociaal-documentaire reportages in 'Vrij Nederland'. Het Nederlands Foto Instituut toont een retrospectief van zijn werk tussen 1950-1995 (van 23 november t/m 31 december). Tot en met 31 december ook de World Press Photo Joop Swart Masterclass, genoemd naar de in 1994 overleden voorzitter. Een groep jonge internationale fotojournalisten exposeren onder het thema 'neighbours'.

Tilburg

De Fin Esko Männikkö is, naar eigen zeggen 'een fotograaf van vissen, honden en oude mannen'. In De Pont in Tilburg zijn 46 foto's uit de periode 1989-'95 te zien (t/m 12 januari).

Utrecht

Oud Europa is de titel van een serie zwartwit foto's die Wim Oskam heeft gemaakt tussen 1989 en 1995 in Tsjechoslowakije, Polen, Baltische staten, Roemenië, Hongarije en ex-DDR. Tot en met 22 december in De Kargadoor (Oudegracht 36).

Hoe beleefden jongeren de Tweede Wereldoorlog en de jaren ervoor en daarna? Dat is het onderwerp van Was im Gedächtnis bleibt - wat in het geheugen blijft. Vandaag en vrijdag nog in de UvU (Drift 21), daarna in het Maagdenhuis in Amsterdam (t/m 4 december).

Meer over