FOTOGRAFIE

Amersfoort..

Leo Divendal weet tuinen zo te fotograferen dat het abstracte landschappen lijken. FotoForum in de Elleboogkerk toont Divendals fotografie. Garden-frame, t/m 19 novem-ber.

Amsterdam

Repetition: de fotografen Miloushka Bokma, Hein Hage, Josie Sykes en Milette Raats werkten samen met vormgeefster Sarah Cromwell en een drukkerij. De vier geven ieder hun eigen visie op het onderwerp herhaling. Het resultaat is tot en met 1 oktober te zien in expositieruimte Consortium, Oostelijke Handelskade 29 (www.repetition.nl).

Amsterdams Centrum voor Fotografie (Bethaniënstraat 9): Anuschka Blommers/Niels Schumm, Marnix Goossens en Viviane Sassen fotografeerden hun eigen bloedverwanten. Oma, opa, broers en zussen. Ze spelen daarmee in op de idee, dat het privéleven steeds meer terrein verliest op het publieke leven. Tot en met 7 oktober.

Fotogalerie 2½ bij 4½, Bethaniënstraat 39, verenigt foto's van Ilse Frech en Jolanthe Lalkens. Frech toont kinderportretten, Lalkens vrouwen van haar generatie. Tot en met 7 oktober.

De Noordzee is bron van inspiratie voor vele generaties van Nederlandse fotografen. De Nieuwe Kerk presenteert 150 originele foto's van de Nederlandse kuststrook, hoogtepunten uit de Nederlandse fotogeschiedenis, t/m 22 oktober.

In Huis Marseille (Keizersgracht 401) foto's van cineast Wim Wenders en zijn vrouw Donata, gemaakt in Havanna, aangevuld met werk van Robert van der Hilst over deze stad. Tot en met 1 oktober.

Snap me one!, t/m 12 november in het Tropenmuseum is een overzicht van Afrikaanse studiofotografie uit de periode 1950-2000; in het museum ook foto's van Paul Spies, gemaakt op Bali tussen 1930 en 1958 (t/m 15 oktober).

Den Haag

Twee jaar lang reisden fotografen Michel Szulc-Krzyzanowski en Taco Anema de wereld rond om de relatie mens-energie vast te leggen. Het resultaat wordt tentoongesteld in het Museon, Stadhouderslaan 41, t/m 17 september.

Groningen

Bij Noorderlicht, Munnekeholm 10, werk van fotografen Maarten van Schaik en Ellen Mandemaker. Van Schaik laat ruimtes zien, waar de meeste mensen aan voorbij lopen. Mandemaker fotografeert het vrouwenlichaam en stillevens. Van 8 september t/m 27 oktober.

Rotterdam

Nederlands Foto Instituut (Witte de Withstraat 63): Zonder de ander kan de mens niet zichzelf zijn. Dat is de gedachte achter de tentoonstelling Een blik van verstandhouding waarin hedendaagse fotografie uit Canada wordt gepresenteerd (van 10 september t/m 5 november); Andrea Stultiëns. Andere uitzichten, Rotterdam en de binnenvaart is het resultaat van een documentaire foto-opdracht die jaarlijks aan een Rotterdamse fotograaf wordt gegeven, van 10 september t/m 5 november.

Kunsthal: fotografe Germaine Krull (1897-1985) heeft alle paden in de fotografie bewandeld. Zo maakte ze avantgardistische montages, maar ook fotoromans. Ze beoefende mode- en reclamefotografie. En tijdens de oorlog was ze werkzaam als fotograaf van de geallieerden. De Kunsthal toont een overzicht van deze bewogen fotografe, t/m 22 oktober.

Meer over