FOTOGRAFIE

Ter gelegenheid van 'Haarlem 750 jaar stad' maakte de Haarlemse fotograaf Fjodor Cyriel Buis een serie portretten van achtentwintig 'bekende, beroemde en markante' Haarlemmers....

In de Melkweg Galerie in Amsterdam Over liefde, foto's van Gon Buurman. Ze registreerde 'het kleine geluk': een opa met zijn kleinkind, een stel dat lang getrouwd is, verliefde koppels, een vriendinnenpaar. De tentoonstelling wordt begeleid door een fotoboek. Tot en met 5 november.

Smeltkroes is een educatieve tentoonstelling van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam waarin vijf fotografen, onder wie Freek van Arkel en Rommert Boonstra, hun kijk op de culturele divertisiteit van Rotterdam geven. Tot en met 29 oktober in het CBK (Nieuwe Binnenweg 75) in Rotterdam.

De fotohistoricus Louis Zweers ontdekte in het Rijksarchief in Den Haag een groot aantal foto's van de tweede politionele actie in Indonesië (1948-1949), die werden gemaakt door legerfotografen. In het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam een honderdtal, vaak aangrijpende foto's. Agressi II, Operatie Kaai, vanaf zaterdag tot en met 11 februari.

'De Arnhemse meisjes', dat zijn Ingrid Mesman en Sjoukje Bierma die samen een gelijknamig project 'voor, door en over Arnhemmers onder handen namen. In etalages van winkels, café's, restaurants en raamgalerieën in de Arnhemse binnenstad hangen tachtig portretten van Arnhemse vrouwen van alle leeftijden. In de catalogus volgt hun persoonlijke verhaal.

Taco Anema, Theo Bos en Wil van Iersel exposeren in het Amsterdams Centrum voor Fotografie, Behaniënstraat 9 in Amsterdam. Het thema is 'vorm en toeval'. Tot en met 4 november, opening vandaag om 17 uur.

In het Gemeentearchief, Amsteldijk 67 in Amsterdam Foto's voor de stad 7, een tentoonstelling van de Amsterdamse documentaire foto-opdrachten 1992-1994. Met werk van Hans Aarsman, Henze Boekhout, Wijnanda Deroo, Johan van der Keuken, Bertien van Manen, Teake Zuidema en anderen. Tot en met 19 november.

Roel Kleinpenning reisde vier jaar geleden door Albanië en legde zijn reis vast in foto's. Stichting Sluseborch (Deurvorststraat 43) in gemeente Gendringen presenteert zijn werk tot en met 22 december.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam Moving Out, een retrospectief van honderdzestig foto's van Robert Frank, de befaamde Amerikaanse documentaire-fotograaf. Tot en met 29 oktober.

Het is vijfentwintig jaar geleden dat Jimi Hendrix overleed. Jimi Hendrix in Holland in de Kunsthal in Rotterdam bestaat uit foto's die Rob Bosboom en Nico van der Stam en anderen van het optreden van Hendrix in 1967 in Rotterdam maakten. Tot en met 19 november.

Meer over