FOTOGRAFIE

In het Rijksmuseum foto's van Eduard Isaac Asser, een van de eerste Nederlanders die het medium ontdekte. In unieke albums verzamelde hij halverwege de 19de eeuw familiefoto's, stillevens, stadsgezichten en portretten....

Amsterdam

In Torch Gallery, Lauriergracht 94, zaterdag om 16 uur de presentatie van het nieuwe boek van Viktor & Rolf. Tot en met 28 januari toont Torch fotowerk van het modeduo.

Michel Szulc-Krzyzanowski keerde in 1995 terug naar de stranden van Mexico, waar hij tien jaar eerder fotosequenties maakte. Het zou de eerste van vele reizen terug naar oude locaties worden, die resulteerden in een nieuwe serie foto's: de Vistafoto's. De Melkweg Galerie toont deze foto's van Szulc-Krzyzanowski, 21 januari t/m 14 februari.

Marcel van der Vlugt heeft een grote reputatie als modefotograaf. Minder bekend is zijn vrije werk. Galerie Barbara Farber, Singel 28, toont dit laatste. Tot en met 6 februari.

In het Stedelijk Museum Cameraworks, een selectie foto's van vroeg twintigste-eeuwse werken van Amerikaanse en Europese fotografen. Centraal staat het werk van Alfred Stieglitz. Tot en met 7 februari.

In Galerie Serieuze Zaken, Elandstraat 90, t/m 30 januari portretfoto's van Koos Breukel.

In literair café De Engelbewaarder, Kloveniersburgwal 59, Uit de stal, een persoonlijke keuze van Simon B. Kool uit het archieven van fotopersbureau Hollandse Hoogte. Tot en met 12 februari.

Delft

In Galerie de Zaal, Koornmarkt 4, een solotentoonstelling van Henk Peeters, 24 januari t/m 21 februari.

Den Bosch

In het Noordbrabants Museum foto's van Martien Coppens, die gedurende zijn leven het Brabants leven vastlegde, 22 januari t/m 7 maart.

Den Haag

Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, presenteert fotografie van Gerco de Ruijter, 24 januari t/m 18 maart.

Eindhoven

Presentatieruimte De Overslag, Hofstraat 89, toont fotowerken van Phoebe Maas en Nancy Osterman, t/m 31 januari.

Groningen

Fotogalerie Noorderlicht, Munnekeholm 10, toont in de tentoonstelling Doe alsof je thuis bent foto's van Sònia Fort Abad, Susan Schuls en Marike Schuurman, 23 januari t/m 24 februari.

Haarlem

In het Teylers Museum t/m 7 maart Juwelen voor een Fotomuseum, een collectie foto's die is bijeengebracht is rond de eeuwwisseling.

Heerlen

Recente schilderijen van René van der Linden bij Galerie Signe, Akerstraat 82a, 24 januari t/m 28 februari.

Hilversum

Onder de titel Faces and names toont Exedra, Langestraat 52, de portretten die bezoekers vorige week konden laten maken door de fotografen Carlos Amorales, Romy Finke, Saskia Janssen, Liedeke Kruk en Barbara Woutermaertens. Tot en met 31 januari.

Leeuwarden

Buro Leeuwarden toont een recente fotoserie van Paul Kooiker, waarin het naakte menselijke lichaam centraal staat. Tot en met 21 februari.

Meer over