FOTOGRAFIE

De genres waar de Duitse fotograaf Herbert List zich het meest toe aangetrokken voelde, waren portretten, 'human-interest'-reportages en reisstudies. In het Amsterdams Centrum voor Fotografie tot en met 16 maart een overzichtstentoonstelling van zijn werk....

In de Maastrichtse Galerie Wolfs foto's van Jan J. Schoonhoven - een van Nederlands belangrijkste na-oorlogse kunstenaars- die zijn vriendin Truus Nienhuis van hem maakte. Tot en met 29 februari.

De Universiteit van Amsterdam bezit ongeveer 26 duizend foto's. In het Universiteitsmuseum De Agnietenkapel (Oudezijds Voorburgwal) de selectie Bruine foto's uit de 19de eeuw. Tot en met 21 april.

De Gemeentelijke Archiefdienst Rotterdam heeft afgelopen jaren een aantal fotoseries aangekocht met Rotterdamse onderwerpen. Niek Deuze fotografeerde de Europoort, Tineke de Lange legde het Rotterdamse Filmfestival vast, Theo van Pelt richtte haar camera op recreanten op de Maasvlakte en Gerard Wessels fotografeerde 'Nightlife in Nighttown'. Dit en meer op de expositie Rotterdam nu!, tot en met 27 april in de Archiefwinkel (Coolsingel 91) in Rotterdam.

Het straatbeeld in kikvorsperspectief is een tentoonstelling van Paul Fleming in Galerie Marzee (Lage Markt 1-3) in Nijmegen. Tot en met 16 maart.

Martha Haveman en Karel Betman van Galerie Beeld & Aambeeld stelden een tentoonstelling samen voor Fotogalerie Objektief (Walstraat 33) in Enschede. Ze kozen werk van Martin Scheffer, Ben Loman en Walter Wittek. De expositie is te zien tot en met 2 maart.

Hans Dukkers (1921-1985) fotografeerde de modecollecties van bekende couturiers als Frank Govers, Max Heijmans en Dick Holthaus. Hij was een meester in het ontdekken van 'les belles Hollandaises', die de ideale elegantie bezaten voor de volmaakte modefoto. In het Amsterdams Historisch Museum een selectie van zijn werk, modefotografie uit de periode 1950-1970. Les Belles Hollandaises, tot en met 7 maart.

In de Galerie van het Tropenmuseum in Amsterdam de tentoonstelling Julius Muller, Suriname 100 jaar geleden. Een keuze van zeventig foto's die de amateurfotograaf Julius Muller rond de eeuwwisseling maakte. Tot en met 15 maart.

Meer over