FOTOGRAFIE

De Amerikaanse fotografe Joan Roth fotografeerde joodse vrouwen in Ethiopië, Jemen, India, Marokko, Oost-Europa en Israël. Joodse vrouwen wereldwijd, in het Joods Historisch Museum, tot en met 31 augustus....

Amsterdam

In de Nieuwe Kerk World Press Photo t/m 14 juni.

Koen Wessing (1942) volgde met zijn camera asielzoekers in Nederland, vanaf hun aankomst tot hun verblijf in asielzoekerscentra of uitwijzing. Het Rijksmuseum toont dertig van deze foto's. Verder oud fotowerk dat Wessing in 1976 voor het Rijksmuseum maakte voor de tentoonstelling 'Andere culturen in Nederland' (t/m 31 augustus).

Le Limousin is een streek in Frankrijk waar Volkskrantfotograaf Wim Ruigrok twee jaar geleden een huisje kocht in een vergrijsd gehucht waar de jongste inwoner 47 jaar is. Ruigrok wijdde een serie foto's aan de achterblijvers, 'als in een poging de leegloop van het dorp tegen te houden'. In Maison Descartes, Vijzelgracht 2a. Tot en met 13 juni.

In Galerie Barbara Farber foto's van Gregory Crewdson, Thomas Demand en Yasumasa Morimura. De fotografen hebben gemeen dat ze bewust een mise-en-scène creëren. Keizersgracht 265, tot en met 12 juni.

Nieuw werk van Thomas Struth in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116. Tot en met 28 juni.

Den Haag

In het nieuwe gebouw van de Haagse Hogeschool, de fotocollectie van de Hogeschool met 130 foto's van o.a. Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn. Johanna Westerdijkplein 75, voor onbepaalde tijd.

Delft

Het Legermuseum (Korte Geer 1) heeft fotograaf Bart Sorgedrager de opdracht gegeven in beelden vast te leggen welke enorme inspanningen de Nederlandse samenleving zich troostte bij de voorbereiding op een kernoorlog. Cold War, civiele verdediging in Nederland, t/m 31 augustus.

Eindhoven

Onder de titel Metamorphosis vanaf vrijdag in galerie Pennings (Geldropseweg 61b) een drieluik van Mario Rizzi: deel één toont tatoeages, twee de Rizzi-mummies, en deel drie zijn foto's van lichaamsmutaties. Van 23 mei t/m 28 juni.

Emmen

Recente foto's van David Roëll-prijswinnaar Bertien van Manen hangen in het Centrum Beeldende Kunst, Raadhuisplein 1. Tot en met 22 juni.

Haarlem

In de fotogalerie van het ABC Architectuurcentrum architectuur- en reisfoto's van Edwin Walvisch. Groot Heiligland 47, tot en met 22 juni.

Leeuwarden

Ooggetuigen is een beeldverslag van de periode 1963-1996 van Koert Dijkstra. Bij Koert Dijkstra, Nieuwestad 75b, tot en met 1 juni.

Naarden

Het Fotofestival Naarden heeft twee thema's. 'Erfgenamen van de twintigste eeuw', in de Grote Kerk, bevat portretten van kinderen over de hele wereld. 'Het landschap voorbij', de grote buitenexpositie, toont het landschap bezien door een telelens en microscoop. In het Comeniusmuseum verder werk van Eddy Posthuma de Boer en brengt de Turfloods een speciaal off-festivalprogramma. Tot en met 1 juni.

Rotterdam

Het Nederlands Foto Instituut presenteert in het kader van 50-jarige herdenking van het Marshall-plan een audiovisueel programma over de wederopbouw van Rotterdam. Het programma omvat werk van 16 fotografen en filmmakers, onder wie Cas Oorthuys, Aart Klein, Rotgans en P.J. Molkenboer en wordt geprojecteerd op een 8 meter breed scherm. Rotterdam herrijst 1945-1960, van 27 mei t/m 8 juni.

In Galerie Fotomania de tentoonstelling 'In alphabetical order' van de Duitser Mischa Kuball. Hij onderzoekt de betekenis van op gebouwen aangebrachte beletteringen waarmee bedrijven en instellingen de 'buitenwereld' aanspreken. Hoornbrekersstraat 22, van 25 mei tot en met 29 juni.

Footprints in the Sand is een fotodocumentaire an Paul Weinberg over Bushmen in Namibië, Botswana en Zuid-Afrika. Van 24 mei t/m 23 november in het Museum voor Volkenkunde.

In het Nederlands Foto Instituut Respect voor individu: fotoreportages over oorlogen, massamoorden en ander geweld, gemaakt in conflictgebieden door vier fotografen: de Amerikaan Fazal Sheikh, de Fransman Gilles Peress, de Duitser Hartmut Wilkening en de Nederlander Petterik Wiggers. Sheikh fotografeerde bewoners van vluchtelingenkampen in onder meer Tanzania en Soedan, Wiggers legde kampen in Somalië vast, Magnum-fotograaf Gilles Peress drukt met zijn foto's de kijker met de neus op de realiteit van het geweld. Tot en met 6 juli.

In het Centrum Beeldende Kunst - Artoteek Rijnmond (Nieuwe Binnenweg 75) een tentoonstelling van breedbeeldfoto's. Fotograaf Frits Rotgans maakte deze foto's in de jaren vijftig van de wederopbouw en de bedrijvigheid in stad en haven van Rotterdam. De expositie omvat 26 afdrukken van 150 x 55 cm en is een selectie uit de negatieven van Rotgans die worden beheerd door het Nederlands Fotoarchief in Rotterdam. Bij de tentoonstelling verschijnt het fotoboek 'Panorama Rotgans Rotterdam'. Tot en met 3 juni. Ook in het CBK de tentoonstelling Ultra, fotowerken en installaties van Harry Sengers. Tot en met 8 juni.

In de fotogalerie van de Kunsthal de tentoonstelling The Parents, met werk van Colin Gray. De Britse fotograaf legde vijftien jaar lang zijn ouders vast, met behulp van geënsceneerde foto's, scans, röntgen en een luchtfoto van zijn geboorteplaats Hull, t/m 29 juni.

Uit de Lex de Herder-collectie van de Rotterdamse Archiefdienst zijn ruim honderd foto's te zien op de tentoonstelling Rotterdamse Oorlogsfoto's: beelden van het alledaagse leven tijdens de oorlog, illegale beelden van amateurfotografen en foto's van onbekende herkomst. In De Archiefwinkel, Coolsingel 91, tot en met 19 juli.

You'll love it is de titel van een fotoserie die Miriam Erbacher tussen 1993 en 1996 maakte tijdens haar verblijf in New York. Erbacher onderzoekt met de serie de invloed van emoties op ons denken en handelen. Ze neemt daarvoor de televisie als graadmeter. In het Goethe Institut, 's-Gravendijkwal 50-52. Van 24 mei tot en met 13 juni.

Utrecht

In het kader van het 10-jarig bestaan van de Hogeschool voor de Kunsten tonen elf oudstudenten van de richting architectonische vormgeving en 3D-design. 4.554.000 projecties in 575 uur, t/m 7 juni.

In De Kargadoor, Oudegracht 36, foto's van Lucas Janssen onder de titel Goodbye Gdansk, t/m 30 juni.

Vught

Erich Hartmann, fotograaf bij Magnum, reisde langs alle resten van voormalige concentratie- en vernietigingskampen in Europa en maakte daarvan een serie van 74 zwartwitfoto's. Stille Getuigen, t/m 29 juni bij Stichting Nationaal Monument Kamp Vught.

Weesp

Rob Becker exposeert foto's van jazz- en popmuzikanten, onder wie John Cale, Branford Marsalis, Marcus Miller en Tori Amos, tot en met 1 juni in Gallery M-31 A.

Meer over