FOTOGRAFIE

In de aanloop naar het 15de World Roots Festival wordt in de Melkweg Galerie op 4 juni een foto-expositie geopend van Christien Jaspars....

Amsterdam

In de periode 1983-1993 reisde de Amerikaanse fotografe Joan Roth naar Ethiopië, Jemen, India, Marokko, Oost-Europa en Israël, waar ze joodse vrouwen fotografeerde. Joodse vrouwen wereldwijd, in het Joods Historisch Museum, tot en met 31 augustus.

In de Nieuwe Kerk de jaarlijkse World Press Photo, die duurt tot en met 14 juni.

Koen Wessing (1942) volgde met zijn camera asielzoekers in Nederland, vanaf hun aankomst tot hun verblijf in asielzoekerscentra of uitwijzing. Het Rijksmuseum toont dertig van deze foto's. Verder van Wessing oud fotowerk dat hij in 1976 voor het Rijksmuseum maakte voor de tentoonstelling 'Andere culturen in Nederland'. Tot en met 31 augustus.

Le Limousin is een streek in Frankrijk waar Volkskrantfotograaf Wim Ruigrok twee jaar geleden een huisje kocht in een vergrijsd gehucht waar de jongste inwoner 47 jaar is. Ruigrok wijdde een serie foto's aan de achterblijvers, 'als in een poging de leegloop van het dorp tegen te houden'. Te zien in Maison Descartes, Vijzelgracht 2a. Tot en met 13 juni.

In Galerie Fotogram twee exposities: 'Water en andere werken' van Tjerk van Duinen en 'Kracht' van Jürgen Caris. Van Duinen, hoofdredacteur van het vakblad voor de bouwwereld Bouwmedia, laat zich voor zijn foto's al 25 jaar voornamelijk inspireren door architectuur. De foto's van de 25-jarige Caris hebben sterke journalistieke kenmerken. Tot en met 17 juni.

Foto's van Gregory Crewdson, Thomas Demand en Yasumasa Morimura zijn te zien in Galerie Barbara Farber. De fotografen hebben gemeen dat ze bewust een mise-en-scène creëren, puur om die te fotograferen. Keizersgracht 265, tot en met 12 juni.

In Galerie Fotomania de tentoonstelling 'In alphabetical order' van de Duitser Mischa Kuball. Hij onderzoekt de betekenis van op gebouwen aangebrachte beletteringen waarmee bedrijven en instellingen de 'buitenwereld' aanspreken. Hoornbrekersstraat 22, tot en met 29 juni.

Vier tentoonstellingen van nieuw werk van Raymond Wouda, Adolf Buitenhuis, Werner Rauwerdink en Robynne Limoges zijn te zien in het Amsterdams Centrum voor Fotografie (ACF). Bethaniënstraat 9, tot en met 21 juni.

Arnhem

Het Museum voor Moderne Kunst toont werk van de fotografe Michèle Talens. In 'Archetypen I (1990-1992)', 'Archetypen II (1992-1995)' en 'Archetypjes (foto's van kinderen, 1996)' onderzoekt Talens hoe tradities en historisch overgeleverde beelden de hedendaagse cultuur van niet-westerse mensen in Nederland beïnvloeden. Tot en met 15 juni.

Den Haag

In het nieuwe gebouw van de Haagse Hogeschool, is de fotocollectie van de Hogeschool te zien met 130 foto's van onder anderen Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn. Johanna Westerdijkplein 75, voor onbepaalde tijd.

Eindhoven

Onder de titel Metamorphosis is vanaf vrijdag in galerie Pennings (Geldropseweg 61b) een drieluik van Mario Rizzi te zien: deel één toont tatoos, twee de Rizzi-mummies, en deel drie zijn foto's van lichaamsmutaties. Tot en met 28 juni.

Emmen

Recente foto's van David Roëll-prijswinnaar Bertien van Manen zijn te zien in het Centrum Beeldende Kunst, Raadhuisplein 1. Tot en met 22 juni.

Rotterdam

Het Nederlands Foto Instituut presenteert in het kader van 50-jarige herdenking van het Marshall-plan een audiovisueel programma over de wederopbouw van Rotterdam. Het programma omvat werk van 16 fotografen en filmmakers, onder wie Cas Oorthuys, Aart Klein, Rotgans en P.J. Molkenboer en wordt geprojecteerd op een 8 meter breed scherm. Rotterdam herrijst 1945-1960, t/m 8 juni.

In het Nederlands Foto Instituut Respect voor individu: fotoreportages over oorlogen, massamoorden en ander geweld, gemaakt in conflictgebieden door vier fotografen: de Amerikaan Fazal Sheikh, de Fransman Gilles Peress, de Duitser Hartmut Wilkening en de Nederlander Petterik Wiggers, tot en met 6 juli.

Footprints in the Sand is een fotodocumentaire van Paul Weinberg over Bushmen in Namibië, Botswana en Zuid-Afrika. Tot en met 23 november in het Museum voor Volkenkunde.

In het Centrum Beeldende Kunst - Artoteek Rijnmond (Nieuwe Binnenweg 75) de tentoonstelling Ultra, fotowerken en installaties van Harry Sengers. Tot en met 8 juni.

In de fotogalerie van de Kunsthal is de tentoonstelling The Parents te zien, met werk van Colin Gray. De Britse fotograaf legde vijftien jaar lang zijn ouders vast, met behulp van geënsceeneerde foto's, scans, röntgen en een luchtfoto van zijn geboorteplaats Hull, t/m 29 juni.

Uit de Lex de Herder-collectie van de Rotterdamse Archiefdienst zijn ruim honderd foto's te zien op de tentoonstelling Rotterdamse Oorlogsfoto's: beelden van het alledaagse leven tijdens de oorlog, illegale beelden van amateurfotografen en foto's van onbekende herkomst. In De Archiefwinkel, Coolsingel 91, tot en met 19 juli.

You'll love it is de titel van een fotoserie die Miriam Erbacher tussen 1993 en 1996 maakte tijdens haar verblijf in New York. Erbacher onderzoekt met de serie de invloed van emoties op ons denken en handelen. Ze neemt daarvoor de televisie als graadmeter. In het Goethe Institut, 's-Gravendijkwal 50-52. Tot en met 13 juni.

Utrecht

In het kader van het tienjarig bestaan van de Hogeschool voor de Kunsten tonen elf oudstudenten van de richting architectonische vormgeving en 3D-design. 4.554.000 projecties in 575 uur, t/m 7 juni.

In aansluiting op het homo- en lesbisch cultureel festival 'De Roze Lente', tot en met juni, brengt de Gemeentebibliotheek een overzichtstentoonstelling van de 'licht erotische' foto's van Teunis Hol. Tot en met 29 mei.

In De Kargadoor, Oudegracht 36, hangen foto's van Lucas Janssen, onder de titel Goodbye Gdansk, t/m 30 juni.

Bij Ton Peek Photography werk van Japanse en Europese fotografen die in de negentiende eeuw nauwkeurig het leven in Japan hebben vastgelegd. Portretten, landschappen en stadsgezichten van onder anderen Felice Beato, Baron von Stillried en

Fasari. Oudegracht 295, tot en met 14 juni.

Weesp

Voor de tentoonstelling The European Face werden vijftien fotografen uitgenodigd om 'het' gezicht van Europa vast te leggen. De expositie in de Weesper Synagoge, Nieuwstraat 5, loopt tot en met 6 juni.

Meer over