FOTOGRAFIE

In 'Monitor' confronteren de fotografen Juul Hondius, Tim Gut en Arthur Mebius de kijker met hun beleving van de waarheid....

Amsterdam

Zeldzame, nooit eerder getoonde maritieme foto's zijn bijeengebracht voor de expositie Photographs & Memories. Van zoutdrukken uit 1845 tot modern werk. In het Scheepvaartmuseum, t/m 1 maart 1998.

Van Johan van der Keuken is in het Stedelijk Museum zijn zeven delen tellende project 'Lichaam en Stad' te zien, waarin hij fotografie en film combineert. Het eerste deel, 'Bolivia/Een dag in La Paz', bestaat uit een zaal met foto's met door een videoscherm waarop een filmloop wordt vertoond. Tot en met 16 november.

Tijdens een treinreis door Siberië en het Verre Oosten schoot Loodwicks Press Images de serie 'Staten' bij elkaar; fotografische registraties rondom één persoon, waarbij meerdere beelden op een vel lichtgevoelig papier worden afgedrukt. In Aschenbach Galerie (Bilderdijkstraat 165C) t/m 2 november.

Light Sources heet de tentoonstelling in Galerie Paul Andriesse (Prinsengracht 116) met nieuw werk van de Amerikaan James Welling. Tot en met 18 oktober.

Boudewijn Snoeck bedacht een installatie van foto's en ijs, waar die foto's doorheen geprojecteerd worden. Slechts twee keer te bezichtigen, op 10 en 17 oktober van 20 tot 24 in een etalage van Commelinstraat 56 in Amsterdam-Oost.

Den Haag

In het nieuwe gebouw van de Haagse Hogeschool, is de fotocollectie van de Hogeschool te zien met meer dan honderd foto's van onder anderen Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn. Johanna Westerdijkplein 75, voor onbepaalde tijd.

In Galerie Van Kranendonk (Westeinde 29) exposeert fotograaf Jannes Linders (1955) tot en met 30 oktober.

'Beautiful people' is het thema van een fototentoonstelling in galerie Artimediair, Prinsengracht 14. Panorama's en portretten van Ronald Wassen en Rogier Alleblas.

Edam

Jazzconcertfoto's van Maria-Pia Kille worden in oktober en november tentoongesteld in jazzclub Mahogany Hall.

Eindhoven

'L'esprit, la mort et l'amour' is de titel van een fototentoonstelling van Patrick G. Meis. In Café mijnheer van Dijck (Stratumseind 23), t/m 14 december.

Emmen

De tentoonstelling De Zilveren Camera 1996 toont zo'n 150 foto's uit 10 categorieën van prijswinnende en genomineerde fotojournalisten. Met werk van onder anderen Petterik Wiggers, fotojournalist van het jaar 1996, Martijn Beekman, winnaar van De Zilveren Camera en Martijn van de Griendt, oeuvre-prijswinnaar voor fotojournalisten onder de dertig jaar. Tot en met 19 oktober in het Centrum Beeldende Kunst/Bruggebouw.

Haarlem

In de fotogalerie van het ABC Architectuurcentrum (Groot Heiligland 47) zijn vijftig foto's van architectuur, stadsbeelden, mensen en landschappen te zien die Alex Sievers maakte in onder anderen Birma, Australië, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Spanje. Tot en met 26 oktober.

Nijmegen

Beam, Pijkestraat 4, toont een installatie van foto's, dia's en een film met de titel 'Van hier tot Tokyo' van Fow Pyng Hu en Seiko Kohjima. Van 12 oktober t/m 9 november.

Otterlo

De beeldhouwer Brancusi heeft veel van zijn werk ook gefotografeerd. Het Kröller-Müller Museum toont tachtig van zijn foto's in Brancusi als fotograaf, van 11 oktober t/m 14 december.

Rotterdam

Veertig jaar geleden sloeg het legendarische filmpromotie-bezoek van de Amerikaanse filmster Jayne Mansfield, in als een bom. Het Mariniersmuseum der Koninklijke Marine, Wijnhaven 7, herdenkt dit bezoek van vier dagen met de tentoonstelling Mieke Meets Jayne. Tweehonderd historische en opnieuw afgedruke foto's vertellen het beeldverhaal van deze historische gebeurtenis. Een project van Auke Bergsma. Er is ook een catalogus bij verschenen. Mieke Stemerdink (De Gigantjes) zal tijdens de opening vrijdag om 15.30 uur, songs vertolken uit films waar Mansfield in speelde. Tot en met 25 januari.

De zwartwitfoto's die Annie van Gemert maakte van katholieke meisjesinternaten in Vlaanderen, vertellen het verhaal van een wereld die op het punt staat te verdwijnen. Tot en met 16 november in het Nationaal Schoolmuseum in Rotterdam. Van de foto's verscheen ook een fotoboek 'Uniformiteit, meisjesinternaten in Vlaanderen'.

De Kunsthal toont als eerste in Nederland werk van de Oostenrijkse fotografe Inge Morath (1923), een van de eerste leden van het foto-agentschap Magnum. Morath maakte reisreportages door tientallen landen. Naast een tiental foto's uit de serie 'Maskers' en portretten van onder anderen Marilyn Monroe en Jean Cocteau bestaat de tentoonstelling voornamelijk uit foto's die Morath in Europa en Rusland maakte. T/m 30 november.

Photowork(s) in Progress is een internationaal fotografieproject dat de documentaire fotografie wil stimuleren. In het Nederlands Foto Instituut de eerste resultaten, Constructing Identity, met werk van Rineke Dijkstra (NL), Wendy Ewald (VS) en Paul Seawright (GB). Tot en met 26 oktober.

Met ruim 200 foto's geeft De Kunsthal een globaal overzicht van het werk van Edward Steichen (1879-1973). Zijn grootste roem verwierf hij tussen 1923 en 1938 met zijn werk voor Vanity Fair. Steichen fotografeerde vaak kunstenaars en hun werk, onder wie Auguste Rodin, Marlène Dietrich en Thomas Mann. Tot en met 30 november.

Sittard

In het Stedelijk Museum Het Domein een overzichtstentoonstelling met foto's, fotomontages en grafische werken van Grete Stern (1904). Tot en met 2 november.

Meer over