FOTOGRAFIE

In het Van Gogh Museum ruim honderd topstukken uit de collectie 19de-eeuwse foto's van Rijksuniversiteit Leiden. De collectie omvat foto's, negatieven en albums van 1839 tot heden....

Amsterdam

'A world of power games', zo laat zich de fotoserie van mannen in legeruniformen, gemaakt door de Israëlische fotograaf Adi Nes het best omschrijven. De Melkweg Galerie presenteert in het kader van het vijftigjarig bestaan van de Staat Israël zijn foto's, van 20 mei t/m 7 juni.

Fotogalerie 21/2 bij 41/2, Prinsengracht 356, presenteert werk van tien studenten van het 3de jaar van de Rietveld Academie afdeling fotografie. Vacuüm, t/m 6 juni.

Het Rijksmuseum gaf Catrien Ariëns de opdracht een fotoreportage te maken over Nederlanders en de manier waarop ze de zondag besteden, bijvoorbeeld op het strand, in het bos, op meubelboulevards, in de kroeg, in de kerk en bij familie. Zondag, t/m 23 augustus in het Rijksmuseum.

Het Joods Historisch Museum gedenkt het vijftigjarig bestaan van de staat Isräel met een reeks tentoonstellingen. In de tentoonstelling Magnum fotografeert Isräel, wordt aan de hand van foto's van een dertigtal bekende Magnum-fotografen een beeld geschetst van de geschiedenis van het land. Foto's van o.a. Robert Capa, George Rodger en James Nachtwey. Tot en met 7 juni.

In het Theatermuseum in het Theater Instituut Nederand een historisch overzicht van de dansfotografie in Nederland. Er is onlangs ook een fotoboek van verschenen. Tot en met 30 augustus.

Eindhoven

Het thema van de Fotomanifestatie Eindhoven is 'Een wereld verbeeld' waarmee het haar vizier richt op internationale fotografie. In onder meer de voormalige Akademie voor Industriële Vormgeving, de Stadsschouwburg en Museum Kempenland worden foto's geëxposeerd van Diana Blok, Elspeth Diederix, Dolf Kruger, Korrie Besems, Bert Danckaert, Niels Donckers, Luuk Kramer, Jannes Linders en Jan Locus, t/m 6 juni.

Groningen

Tijd en ruimte in de expositieruimte van het Harmoniegebouw omvat foto's van de Mexicaanse fotografe Mariana Yampolsky, van 27 mei t/m 12 juni.

Hooghalen

In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is Portretten van overleven - getuigen van kamp Westerbork te zien. De tentoonstelling en het gelijknamige boek schetsen een beeld van de overlevenden van concentratiekampen en jodenvervolgingen, t/m 31 mei.

Leiden

De tentoonstelling 5000 meter boven N.A.P. toont foto's van Just Schilder, die een avontuurlijke fietstocht maakte door Tibet. Tot en met 2 augustus in het Rijksmuseum voor Volkenkunde, waar tegelijkertijd ook de tentoonstelling 'Naar Tibet met Kuifje' te zien is.

De LAKgalerie, Cleveringaplaats 1, brengt portretten samen van Caspari de Geus en Anouk Gielen. De Geus fotografeerde kunstenaars, regisseurs, schrijvers en musici. Gielen richtte zich op onbekende modellen die niet voldoen aan de huidige schoonheidsidealen. Tot en met 19 juni.

Maastricht

Galerie Wolfs, Hoogbrugstraat 69, heeft werk samengebracht van Marie Cécile Thijs en Twan Lendfers. Thijs fotografeerde processies in Maastricht en Veurne. De bronzen beelden van Lendfers zijn statig, ceremonieel en vaak sacraal. Tot en met 30 mei.

Rotterdam

Moderedactrice Pauline Tereehorst stelde de tentoonstelling Rauw op het lijf samen, die een beeld schets van de recente ontwikkelingen in de modefotografie. Rode draad is de huid, die in de hedendaagse modefotografie samen met de bewerking ervan net zo belangrijk schijnt te zijn als kleding. Tot en met 9 augustus in het Nederlands Foto Instituut.

De Kunsthal toont reportages van de New-Yorkse fotograaf Roger Ballen, die in Zuid-Afrika op zoek ging naar de 'vergeten' arme blanke bevolking op het platteland. Dit Afrika bestaat uit frontale zwartwitportretten, genomen met hard flitslicht. Ballen, die sinds de jaren zeventig voornamelijk in Zuid-Afrika woont, fotografeerde de blanken in hun eigen huis, met vrienden, familie of huisdieren, t/m 21 juni.

Spanbroek

In het Frisia Museum, het museum voor Magisch Realisme aan de Spanbroekerweg 162, een tentoonstelling van foto's van Paul Huf. Tot en met 14 juni.

Utrecht

Ton Peek Photography (Oudegracht 295) toont 19de-eeuwse foto's uit de studio van Felix en Marie Bonfils. Het Heilig Land/ het Midden Oosten, t/m 30 mei.

Meer over