FOTOGRAFIE

De fotograaf Hans Brouwers documenteerde vorig jaar de grondige verbouwing van de Utrechtse Stadsschouwburg, een ontwerp van Dudok. Zijn zwart-wit foto's hangen nu in de foyer van de schouwburg: verslag van een theater in verandering....

In de Palviljoens in Almere elf visies van fotografen op 'de stad'. Met foto's van de beroemde fotografen Edward Muybridge (zijn panorama van San Francisco) en Eugène Atget (een cartografie van Parijs), van de één een cinematografische benadering en van de ander een obsessieve, fragmentarische. De jongere fotografen, onder anderen Marin Kasimir of Erica Overmeer, werken in de traditie van Muybridge ofwel Atget. Van 27 januari tot en met 25 februari.

Martin Parr wordt beschouwd als een belangrijke vernieuwer van de Engelse documentaire fotografie. Zijn foto's onderscheiden zich door felle kleuren en een ongewoon camerastandpunt. Voor de tentoonstelling Small World reisde Parr tussen 1987 en 1994 langs alle beroemde toeristische trekpleisters van de wereld. Tot en met 11 februari in het Nederlands Foto Instituut (Witte de Withstraat 63) in Rotterdam. In het Fotoinstituut tevens een verzameling amateurfoto's van Nederlanders op vakantie en een presentatie foto-objecten van Krystyna Ziach.

Annie van Gemert fotografeerde meisjes op internaten in Vlaanderen. Geen aanklacht tegen deze vorm van onderwijs, maar een beeld van een wereld die niet lang meer zal bestaan. Daarnaast exposeert zij in Het Domein in Sittard portretten van bewoners in hun strandhuisjes. Tot en met 4 februari.

Hans Dukkers (1921-1985) fotografeerde de modecollecties van bekende couturiers als Frank Govers, Max Heijmans en Dick Holthaus. In het Amsterdams Historisch Museum een selectie van zijn werk, modefotografie uit de periode 1950-1970. Les Belles Hollandaises, tot en met 7 maart.

In het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen atelierportretten die Bram Wisman maakte van een aantal beeldende kunstenaars, zoals Wessel Couzijn, Jan Cremer, Rik van Bentum, Carel Visser. Hamerslagen, tot en met 18 februari.

Meer over