FOTOGRAFIE

Amersfoort..

Fotoforum (De Elleboogkerk aan de Langegracht 36): fotowerken van Ingo Janssen en Yvonne van Rosse. Tot en met 14 januari.

Amsterdam

Amsterdams Centrum voor Fotografie (Bethaniënstraat 9): Marshmallows, een selectie uit het geënsceneerde werk van Cornelie Tollens, met een belangrijke rol voor sensualiteit en erotiek (t/m 23 december en van 10 t/m 15 januari).

Reflex, Modern Art Gallery (Weteringschans 79a): Violence and passion, een drieluik met twee nieuwe series van Erwin Olaf. Naast de oudere serie 'Mature' over schoonheid en erotiek op oudere leeftijd, presenteert hij 'Royal Blood', acht beelden van overleden royalty, en 'Fashion Victim' over de voorspelbaarheid van pornografie. Tot en met 16 januari.

Galerie Van Zoetendaal (Lijnbaansgracht 109): Alpen aan de Rijn, historische fotografie uit de jaren 1850 tot 1950 uit de collectie Krantz/Troost. Tot en met 31 december.

Fotogalerie 2½ bij 4½ (Bethaniënstraat 39): Dierenleven zijn dierenfoto's van Koos Breukel, Amke de Kiviet en Hans van der Meer. Tot en met 23 december.

De Braziliaan Vik Muniz maakt met chocolade, wol, confetti en andere materialen reproducties van beroemde kunstwerken. Daar maakt hij weer foto's van. Tot en met 21 januari in Huis Marseille, Keizersgracht 401.

Rijksmuseum: Document Nederland: buren toont werk van Mark Power (Groot Brittannië), Eva Leitolf (Duitsland) en Stefan Vanfleteren (België) die de Nederlandse samenleving fotografeerden door een 'buitenlandse lens' (t/m 18 februari).

Bergen op Zoom

Het Markiezenhof (Steenbergsestraat 8): Stille getuigen, tachtig zwartwitfoto's van Pia van Spaendonck over Rogier Nerincx Richter, de laatste nog in bedrijf zijnde ijzergieterij in Bergen op Zoom. Van 14 december t/m 7 januari.

Breda

De Beyerd (Boschstraat 22): een overzicht van de Amsterdamse fotograaf Ed van der Elsken (1925-1990). Tot en met 7 januari.

Den Haag

Museon (Stadhouderslaan 41): Wildlife Photographer of the Year 2000 brengt de winnende 150 mooiste natuurfoto's samen die bekroond werden dit jaar. Tot en met 11 maart.

Edam

Ed van der Elsken: Back in Town is een dubbeltentoonstelling over de Amsterdamse fotograaf. In de Grote Kerk (Kerkstraat 31) 'Amsterdam, Edam, Portretten' en in Jazzclub Mahogany Hall (Strandbadpaviljoen) jazzfoto's van Van der Elsken. Tot en met 24 december.

Leiden

Naturalis (Darwinweg): Jungles toont in vijftig foto's van de beroemde natuurfotograaf Frans Lanting de bedreigde oerwouden van Centraal-Amerika, de Amazone, Azië en Afrika. Tot en met 14 januari.

Rotterdam

Kunsthal: een overzicht van de Amerikaanse fotograaf Alfred Stieg litz, t/m 21 januari.

Meer over