FOTOGRAFIE

Fotografen ontmoeten Mondriaan heet de tentoonstelling in het Mondriaanhuis (Kortegracht 11) met werk van tien fotografen, onder wie Cas Oorthuys, die Mondriaan in de jaren dertig in zijn Parijse atelier vastlegde, André Kertesz, die twee brillen en de pijp van Mondriaan fotografeerde, George Platt Lynes en Arnold Newman....

Amersfoort

Amsterdam

Light Sources heet de tentoonstelling in Galerie Paul Andriesse (Prinsengracht 116) met nieuw werk van de Amerikaan James Welling. Tot en met 18 oktober.

Aan het werk van Petterik Wiggers, Fotojournalist van het jaar 1996, wijdt Fotogalerie 21/2 bij 41/2 de solotentoonstelling 'Tien Jaar Afrika', met foto's over Oost- en West-Afrika. De expositie, die 14 september om 17.00 uur wordt geopend door acteur/fotograaf Thom Hoffman, duurt tot en met 11 oktober.

De Jordaan gaat nooit verloren is een tentoonstelling waarin de geschiedenis van de beroemde Amsterdamse wijk met foto's en andere afbeeldingen wordt verteld. Van 11 september tot en met 26 oktober in de Posthoornkerk (Haarlemmerstraat). Daar gaat op 11 september Arcam-directeur Maarten Kloos in debat met onder anderen wethouder Duco Stadig over de stadsvernieuwingsarchitectuur in de Jordaan.

Niet de reis maar het logboek is een serie tentoonstellingen in het Amsterdams Centrum voor Fotografie (Bethaniënstraat 9) met werk van Kent Howie, Frederique Jochems, Lex van Pieterson en Orna Wertman. Tot en met 12 oktober.

De Israëlische kunstfotograaf Chanan Getraide toont onder de titel 'Landschappen Landschatten' zijn 'expeditie door het Israëlische natuurlandschap' tot en met 5 oktober in De Plantage, Utrechtsestraat 130.

Breda

De Beyerd staat deze zomer in het teken van fotografie. Naast de fotoverzameling die de Duitser Roberto Otero aanlegde van Picasso, afkomstig uit Museum Ludwig in Keulen, toont de Beyerd de collectie van Michael Horbach, getiteld 'Die andere Seite der Schönheit'. Verder fotowerken van Ossip. Tot en met 21 september.

Eindhoven

De tentoonstelling 'Clairvaux - Bewaken, Vergeven, Straffen en Leven' toont foto's van Jacqueline Salmon. In galerie Pennings (Geldropseweg 61B), t/m 11 oktober.

Emmeloord

Magisch-realistische grootbeeldfoto's van Erik Woudstra zijn te zien in het gemeentehuis, t/m 26 september.

Emmen

De tentoonstelling De Zilveren Camera 1996 toont zo'n 150 foto's van prijswinnende en genomineerde fotojournalisten. Met werk van onder anderen Petterik Wiggers, Martijn Beekman en Martijn van de Griendt. Van 14 september t/m 19 oktober in het Centrum Beeldende Kunst/Bruggebouw/Brug2.

Haarlem

In de fotogalerie van het ABC Architectuurcentrum (Groot Heiligland 47) zijn vijftig foto's van architectuur, stadsbeelden, mensen en landschappen te zien die Alex Sievers maakte in onder anderen Birma, Australië, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Spanje. Van 14 september t/m 26 oktober.

Helmond

Het Gemeentemuseum presenteert tot en met 21 september Anton Corbijn: Fotoos. Met foto's van Corbijn uit de wereld van de popmuziek, film en mode.

Rotterdam

In de Archiefwinkel (Coolsingel 91), als opmaat voor het R festival, de tentoonstelling Jongeren in Rotterdam 1970-1995. Aan de hand van ruim honderd foto's van o.a. Marrie Bot, Ies Keizer en Carel van Hees wordt t/m 14 oktober een beeld geschetst van de jongerencultuur in Rotterdam vanaf 1970 tot nu. In hetzelfde kader toont het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, t/m 28 oktober Nozems en Hippies. Rotterdamse jeugd 1950-1970.

Met ruim 200 foto's geeft De Kunsthal een globaal overzicht van het werk van Edward Steichen (1879-1973). Zijn grootste roem verwierf hij tussen 1923 en 1938 met werk voor Vanity Fair. Steichen fotografeerde vooral kunstenaars en hun werk, onder wie Auguste Rodin, Marlène Dietrich en Thomas Mann. Van 13 september t/m 30 november.

Meer over