Fotografen schrijven de krant al vol

Grote onrust binnen het gilde van de fotojournalisten! Fotojournalist Roel Visser luidt de noodklok (Forum, 2 februari) en roept op tot actie....

En dat het dagblad De Gelderlander zijn schrijvende journalisten eenfotocamera meegeeft (Forum, 6 februari), ziet Visser als het toppunt vanvervlakking en middelmatigheid. Waarvan de 'arme lezer' de dupe wordt.

Waarom? Omdat 'fotograferen heel iets anders is dan schrijven', aldusVisser. 'De afzonderlijke disciplines vereisen een totaal verschillendeinstelling, verbeeldingskracht en concentratie. Zeker ik kan dat weten,omdat ik tot de sporadische uitzonderingen behoor die, o ironie,multidisciplinair kunnen opereren.'

Aha, Roel Visser doet liesbreuken én hersenchirurgie? Los van zijneigendunk - Visser kan waarschijnlijk beter fotograferen dan schrijven,gezien zijn hinkelende en archaïsche stijl.

Inderdaad ironisch. Maar erger is dat hij, zelfverklaard multitalent,helemaal niet tot 'de sporadische uitzonderingen' behoort. Integendeel, eris haast geen fotograaf meer die niet schrijft. Niet alleen in al dieduizenden bladen en blaadjes, maar ook in de toonaangevende media. In deVolkskrant schrijft fotograaf Hans Aarsman. In het AD, HP/de Tijd en J/Mschrijft fotograaf Ronald Hoeben. In NRC Handelsblad schrijft fotograafFreddy Rikken (over auto's, sport et cetera). NRC's maandblad M vanafgelopen zaterdag wordt zo'n beetje helemaal volgeschreven doorfotografen. Fotograaf Jildiz Kaptein schrijft een van de vijf grotefeatureverhalen. En fotograaf Hans van der Meer tikte ook het verhaal bijzijn foto.

Roel Visser hoorde in 'de verschillende discussies' al van 'sommigefotografen' dat ze uit wraak en als tegenactie 'dan maar eventjes zullengaan schrijven'. Veel fotografen doen dat dus al lang. En veel fotografenheel goed zelfs. Waarom zouden er dan geen journalisten bestaan die goedefoto's kunnen maken?

Ik kan, o ironie, heel goed fotograferen. Maar ik zet mijn foto's nietin de krant. Maar los van mijn eigendunk. Visser zegt in zijn foto'sdoorgaans ook meer dan in zijn (dikke) duizend woorden in deze krant.

Erwin Wijman

Meer over