Fotograaf van de beroemde ‘tank man’-foto overleden

Charlie Cole, de fotograaf die met zijn beroemde foto van de ‘tank man’ tijdens de Chinese studentenprotesten in 1989 een World Press Photo-award won, is deze week overleden. Dat melden internationale media. Hij woonde op Bali en werd 64 jaar oud.

De foto waarmee Cole in 1990 de World Press Photo-award won, laat een man zien die de weg verspert voor een colonne tanks tijdens de protesten op het Tiananmenplein in Beijing.Beeld EPA

Cole was één van de vier fotografen die vastlegden hoe tanks eraan te pas kwamen om de protesten tegen het Chinese regime in 1989 neer te slaan. Op het Tiananmenplein –  of Plein van de Hemelse Vrede – in Beijing waagde één man het om met een plastic, wit tasje uitdagend voor de tanks te gaan staan. Cole vreesde, zo vertelde hij later, dat de tank de man zou overrijden, maar dat gebeurde niet. De tank week uit. Daarmee werd de actie een symbool van wat dapperheid vermag. Wat er met de ‘tank man’ is gebeurd, is overigens onbekend. Hij werd later door veiligheidstroepen weggevoerd.

Cole fotografeerde de actie met een telelens vanaf een balkon van zijn hotel. Omdat hij vreesde dat de autoriteiten de beelden in beslag wilden nemen, nam hij het rolletje uit zijn camera, wikkelde het in plastic en verstopte het in de wc. Toen even later inderdaad Chinese agenten zijn hotelkamer binnenkwamen, vonden ze zijn camera met daarin een ander rolletje, wat zij vernietigden. Vervolgens kon Cole de foto’s het land uit smokkelen.

Strenge censuur

Het is dit jaar dertig jaar geleden dat de studentenprotesten eindigden in bloedvergieten. Na maandenlange betogingen, tegen corruptie en voor democratie, zette de Chinese regering het leger in tegen de demonstranten. Tanks rolden door de straten en rond het plein braken rellen en schietpartijen uit. In een paar uur tijd vielen honderden, misschien wel duizenden doden. Een officieel dodental is nooit bekendgemaakt.

Hoewel de beelden van dode en gewonde studenten de hele wereld overgingen, is ‘het incident’ in China aan strenge censuur onderworpen. In schoolboeken en historische naslagwerken wordt er met geen woord over gerept, en leerkrachten die het toch ter sprake brengen, riskeren grote problemen. Ook in Chinese media en websites die in het land toegankelijk zijn, is er niets over te vinden op een kort partijstandpunt na over een succesvol optreden tegen ‘contrarevolutionaire rellen’.

Het neerslaan van het Tiananmenprotest is een gapend gat in het geheugen van Chinese jongeren.

Meer over