Fotoboeken van door nazi's geroofde kunst aan museum geschonken

Twee albums met foto's van gestolen kunst die werden teruggevonden in een huis van Adolf Hitler zijn vandaag geschonken aan het Nationaal Archief van de Verenigde Staten. De naslagwerken doken onlangs op toen nabestaanden van de militairen die de boeken meenamen ze aan het archief aanboden.

Redactie
De albums. Beeld ap
De albums.Beeld ap

In een van de boeken staan foto's van 69 schilderijen. De meeste daarvan zijn inmiddels teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaren of hun erfgenamen. Bij vier van de schilderijen in het register bleek dat echter niet het geval. Het andere album bevatte foto's van meubilair.

Het nationaal archief in de VS heeft 43 soortgelijke nazi-albums in de collectie. Aangenomen wordt dat in nazi-Duitsland zo'n honderd naslagwerken met gestolen kunst circuleerden.

Overzicht roof
De reeks fotoalbums werd gemaakt door de Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg om een overzicht te krijgen van geroofde kunst. Ze werden door Hitler en de zijnen bij wijze van 'winkelcatalogus' gebruikt om kunstwerken te selecteren voor verschillende musea.

Een aantal Amerikaanse militairen die in de Beierse Alpen een van Hitlers huizen, het Berghof, binnenvielen, namen de naslagwerken mee als herinnering aan hun overwinning. De verwachting is dat in de loop der tijd nog meer naslagwerken opduiken.

Meer over