Foto's zouden neerhalen MH17 door raket bewijzen

RTL Nieuws heeft een aantal foto's in handen gekregen die erop wijzen dat vlucht MH17 hoogstwaarschijnlijk met een luchtdoelraket vanuit rebellengebied in Oekraïne is neergeschoten. De foto's werden onmiddellijk na het neerstorten van het toestel gemaakt.

Redactie
Een van de foto's waarop een rookspoor is te zien dat waarschijnlijk afkomstig is van een vanaf de grond afgevuurde raket. Beeld RTL Nieuws
Een van de foto's waarop een rookspoor is te zien dat waarschijnlijk afkomstig is van een vanaf de grond afgevuurde raket.Beeld RTL Nieuws

Op de foto's is een rookpluim te zien die volgens een defensiedeskundige waarschijnlijk afkomstig is van een raket die vanaf de grond werd afgevuurd. RTL sprak ook met de maker van de foto's, die in rebellengebied woont en uit vrees voor vergelding anoniem wil blijven. De man vertelde dat hij op 17 juli om 16.20 uur een explosie hoorde, gevolgd door een veel zwaardere explosie.

Toen hij met een camera naar buiten rende, zag hij een witte streep die tot in de wolken liep. De rookpluim is te zien op twee foto's die de man maakte. Op een derde foto is de zwarte rook te zien die vermoedelijk opsteeg van de plek waar het toestel neerkwam. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden om.

De man speelde de foto's toe aan de SBOe, de Oekraïense geheime dienst. Later gaf hij de camera waarmee de opnamen zijn gemaakt af aan de internationale commissie die onderzoek doet naar de ramp met MH17. Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat de foto's onderdeel uitmaken van het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp.

RTL Nieuws heeft de foto's voorgelegd aan twee experts, die onafhankelijk van elkaar hebben verklaard dat er niet mee is geknoeid. Van belang is dat de digitale opnamen ook andere informatie bevatten, zoals het tijdstip waarop ze zijn genomen.

Als het inderdaad om de rookpluim van een luchtdoelraket gaat, zou dat erop kunnen duiden dat het Maleisische toestel inderdaad met een BUK-raket is neergehaald. Tegenstanders van die theorie kwamen steeds met het argument dat niemand de rookpluim van zo'n raket had waargenomen.

Puin van de MH17. Beeld afp
Puin van de MH17.Beeld afp

Per ongeluk

Onmiddellijk na het neerstorten van het toestel meldden de rebellen dat zij een Oekraïens militair toestel hadden neergehaald. Dat zou erop kunnen wijzen dat zij het Maleisische toestel per ongeluk neerschoten.

Vorige maand publiceerde de onderzoekssite Bellingcat een reeks foto's van een BUK-raketsysteem dat in de buurt van de rampplek werd gesignaleerd.

Volgens Bellingcat was de luchtdoelbatterij afkomstig uit Rusland en zette de dieplader waarop die stond kort na het neerstorten van het toestel weer koers naar de Russische grens. Op de foto's daarvan is te zien dat één van de raketten ontbreekt. De onderzoekers lieten in het midden wie de raket zou hebben afgevuurd: de pro-Russische rebellen of Russische militairen.

Aleksandr Chodakovski, een van de belangrijkste rebellencommandanten, sprak onlangs tegenover de Volkskrant tegen dat de rebellen het toestel hadden neergeschoten. Maar hij erkende dat de rebellen wel de beschikking hadden over een BUK-luchtdoelsysteem.

Volgens hem was de BUK-luchtdoelbatterij vanuit Loehansk op weg naar het westen, maar zouden de rebellen haastig rechtsomkeert hebben gemaakt nadat zij van de ramp hadden gehoord. Op die manier wilden zij volgens Chodakovski vermijden dat zij de schuld zouden krijgen.

Meer over