Foto's van 'vluchten des doods' gepubliceerd

Voor het eerst zijn beelden openbaar gemaakt van de beruchte 'vluchten des doods' tijdens de Argentijnse dictatuur tussen 1976 en 1983.

VAN ONZE VERSLAGGEVER IÑAKI OÑORBE GENOVESI

AMSTERDAM - De Inter-Amerikaanse commissie voor de Mensenrechten heeft de Argentijnse rechter Sergio Torres 130 foto's overhandigd van twintig slachtoffers van de dodenvluchten. Hun lichamen werden tussen 1976 en 1979 gevonden bij de kust van Argentiniës buurland Uruguay.

Alle slachtoffers zijn gekneveld met tape of kabels. Ook vertonen ze sporen van martelingen met onder meer elektrische schokken. Een vrouw met gelakte teennagels is anaal en vaginaal verkracht. Op sommige foto's zijn ook geografische gegevens en data bijgeschreven.

De vrijgegeven foto's worden beschouwd als belangrijk bewijsmateriaal voor het bestaan van de dodenvluchten. Tot nu toe was het bestaan van de vluchten des doods slechts gebaseerd op getuigenissen van destijds gevangen dissidenten en van de Argentijnse ex-marineofficier Adolfo Scilingo, die in Spanje een celstraf uitzit van 1.084 jaar voor zijn rol bij de dodenvluchten. Bij de zogenoemde 'vuelos de la muerte' zijn zo'n 1.500 politieke tegenstanders van de Argentijnse junta levend en meestal gedrogeerd uit vliegtuigen boven zee en de Rio de la Plata gegooid.

De Argentijnse rechter Torres heeft de beelden gekregen van de Inter-Amerikaanse commissie, die ze 32 jaar in bezit had, in het kader van het megaproces rond de voormalige marineschool ESMA. De opleidingsschool in Buenos Aires was het belangrijkste foltercentrum van het militaire regime. Vanuit hier werden ook veel dissidenten weggevoerd om uit Albatros-transportvliegtuigen te worden geworpen.

Vijf piloten zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij de dodenvluchten. Een van hen is de Nederlander Julio Poch, die is aangeklaagd op basis van verklaringen van oud-collega's bij Transavia. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops liet vrijdag weten een verzoek te hebben ingediend bij minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) om Poch in Nederland te berechten. In Argentinië zou hij nog jaren op een proces moeten wachten.

undefined

Meer over