Fortis Amev bedeelt alle werknemers met zeker honderd opties

Net als bank-verzekeraar ING Groep gaat concurrent Fortis Amev al zijn vaste medewerkers opties geven. In totaal gaat het om tienduizend werknemers in Nederland....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Voor 140 managers van Fortis Amev is er een uitgebreide regeling. Zij krijgen ieder tweeduizend opties. Het optiepakket dat nu wordt ingevoerd is een radicale verbreding van het systeem dat vorig jaar werd gelanceerd en waarbij de zeventien hoogstgeplaatsten werden bedeeld met ruim 2500 opties ieder.

De opties zijn bedoeld om medewerkers extra te motiveren. 'Door het plan kan nu iedereen van ons Nederlandse bedrijf op een aantrekkelijke manier deelnemen in de winst- en koersontwikkeling van de eigen onderneming. Wij verwachten daarvan een positieve invloed op de motivatie en de betrokkenheid van de medewerkers', zegt bestuursvoorzitter J. Bartelds.

De opties die de zeventien hoogste managers vorig jaar in juli kregen zijn na minder dan twaalf maanden al 25 gulden per stuk waard geworden. Immers, de opties van vorig jaar geven het recht aandelen Fortis Amev te kopen voor 50,50 gulden terwijl de koers inmiddels is opgelopen tot ruim 75 gulden. Dat betekent 66 duizend gulden belastingvrije koerswinst voor iedere manager die een pakketje kreeg.

Als in het komende jaar een net zo fraaie koerswinst wordt gerealiseerd, betekent dat een bonus van tenminste 2500 gulden voor iedere medewerker. Het zijn relatief lage bedragen in vergelijking met andere beursgenoteerde ondernemingen. 'Wij wilden het dan ook bescheiden houden', zegt een woordvoerder.

Een groot deel van de koersstijging van het afgelopen jaar is veroorzaakt door de algemene euforie op de aandelenmarkt, die voor een belangrijk deel leunt op de lage rente, naast winstgroei van afzonderlijke bedrijven. Daarmee profiteerden de zeventien managers van Fortis van een gelukkige omstandigheid waarop zij geen enkele invloed hebben. Het omgekeerde kan ook gebeuren: als de rente sterk stijgt, dalen de beurskoersen.

Terecht meldt Fortis dat medewerkers straks kunnen meeprofiteren van de gunstige resultaten van Fortis 'voorzover deze worden weerspiegeld in een gunstige koersontwikkeling van het aandeel'.

De optieregeling geldt alleen voor 1997. Het is nog niet duidelijk of in 1998 weer een regeling wordt getroffen.

Meer over