Forse winst op weinig enerverend Damrak

Waar de financiële fondsen maandag nog verantwoordelijk waren voor een daling van de beurs, trokken zij de AEX-index gisteren omhoog....

De vier financiële bedrijven maken een aanzienlijk deel uit van de AEX-index. Samen wegen ze voor ongeveer eenderde mee in de samenstelling van de beursbarometer. Gisteren zorgden de financials voor bijna de helft van de stijging van de index, in zijn geheel 7,7 punten groot.

In procenten gemeten kwam de stijging van de AEX dinsdag uit op 1,4. Een behoorlijke toename, maar toch sprak een beurshandelaar aan het einde van de dag van een weinig opwindende markt: 'De omzet was vandaag maar 8 miljard gulden. Normaal halen we 11 miljard.'

Koninklijke Olie, net als de financiële fondsen een zwaargewicht in de AEX-index, beleefde gisteren een goede dag. De oliemaatschappij klom 2 procent naar 65,15 euro. De dagwinst van Koninklijke Olie was een direct gevolg van de stijging van de olieprijs, die gisteren met meer dan een procent omhoog ging.

Een opvallende stijger was VNU. Zonder aanwijsbare reden klom de uitgever, die zich steeds verder omvormt tot marktonderzoeker en dataleverancier, met meer dan 5 procent naar 45,15 euro.

Beduidend minder ging het met Buhrmann, met een verlies van 3,5 procent de grootste daler onder de hoofdfondsen. Sinds de onverwachte winstwaarschuwing van vorige week is de koers van het handelshuis gekelderd van meer dan 30 euro naar 18,18 euro gisteren. 'Of Buhrmann heeft bij de emissie van een paar weken geleden niet alle relevante informatie verteld, of ze weten niet wat er intern aan de hand is. Hoe dan ook, beleggers hebben hun vertrouwen in het bedrijf grotendeels verloren', aldus de handelaar.

Ook de indices van veel andere grote beurzen in Europa boekten winst. In Parijs won de CAC 40 een half procent, vooral onder invloed van Vivendi. De mediagigant klom bijna 3 procent nadat bekend was geworden dat het zijn enige rivaal voor betaaltelevisie in Italië heeft gekocht.

In Duitsland waren de ogen gericht op Deutsche Telekom, dat vandaag de resultaten over het eerste kwartaal presenteerde. De telecomreus verloor in de eerste drie maanden van het jaar zo'n 350 miljoen euro, minder dan verwacht. Het aandeel verloor uiteindelijk eenderde procent. De Frankfurtse DAX-index boekte een winst van 1,2 procent op 6.124,57 punten.

Meer over