NieuwsCuba

Forse kritiek van Raul Castro op Trump bij 65ste verjaardag Cubaanse revolutie

Op de herdenkingsdag van de Cubaanse revolutie heeft oud-president Raul Castro hard uitgehaald naar de Amerikaanse regering en president Donald Trump. De Verenigde Staten leiden een 'offensief' tegen Latijns-Amerikaanse landen die kritisch staan tegenover hun beleid, zoals Cuba, Venezuela en Nicaragua, aldus Castro donderdag op de zogenoemde Dag van de Nationale Opstand in Cuba.

De Cubaanse oud-president Raul Castro (midden), met links het huidige staatshoofd Miguel Diaz-Canel tijdens de herdenking van de Cubaanse revolutie. Beeld AFP
De Cubaanse oud-president Raul Castro (midden), met links het huidige staatshoofd Miguel Diaz-Canel tijdens de herdenking van de Cubaanse revolutie.Beeld AFP

Het was de 65ste verjaardag van de aanval op een kazerne in Santiago de Cuba, de op een na grootste stad van het land, onder leiding van de overleden revolutionaire leider en Rauls oudere broer Fidel Castro. Hoewel de aanval in 1953 mislukte, wordt die gezien als het begin van de opstand die uiteindelijk in 1959 dictator Fulgencio Batista omverwierp.

Castro installeerde vervolgens een links regime op het Caraïbische eiland. Nadat de in 2016 overleden Fidel Castro in 2006 aftrad, nam Raul het van hem over. In april van dit jaar is Miguel Diaz-Canel hem opgevolgd als president.

'Trump onrespectvol en agressief'

Onder het presidentschap van Barack Obama begonnen de VS aan het verbeteren van de betrekkingen tussen Cuba en de VS. Maar dat werd weer tenietgedaan door president Donald Trump. Castro beschuldigde hem ervan te spreken over zijn land op een 'onrespectvolle, agressieve manier, met interventionisme en een lompe manipulatie van de historische waarheid'.

,,We zitten weer in een ongunstig scenario. De euforie herleeft onder onze vijanden", zei Castro voor duizenden aanhangers in Santiago de Cuba. De toespraak werd live uitgezonden op de nationale televisie. In een militair uniform riep de 87-jarige alle Cubanen op om 'iedere uitdaging met eenheid, vastberadenheid, optimisme en een onwankelbaar geloof in de overwinning tegemoet te treden".

Raul Castro tijdens zijn toespraak. Beeld EPA
Raul Castro tijdens zijn toespraak.Beeld EPA

Nieuwe grondwet

De feestelijkheden werden ook door Diaz-Canel bijgewoond. Cuba maakt zich op dit moment op voor een nieuwe grondwet, waarin naar verwachting geen melding meer wordt gemaakt van een communistische staat. Ook wordt het recht op privé-eigendom wellicht erkend en wordt het homohuwelijk mogelijk gelegaliseerd.

Meer over