'Formeel bod op KPN komt volgende week'

América Móvil brengt volgende week formeel een bod uit op KPN. Het is onwaarschijnlijk dat de biedprijs hoger ligt dan de eerder aangekondigde 2,40 euro per aandeel. Dat meldde persbureau Bloomberg vrijdag op gezag van een investeerder die door het Mexicaanse belbedrijf over het aanstaande bod is ingelicht.

null Beeld epa
Beeld epa

América Móvil moet nog wachten tot het biedingsbericht waarmee het bod wordt geformaliseerd, is goedgekeurd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarna kan het bedrijf zelf bepalen wanneer het zijn bod officieel aan de aandeelhouders van KPN voorlegt. De Mexicanen namen vorig jaar een belang van een kleine 30 procent en willen in totaal 7,2 miljard euro op tafel leggen voor de rest.

Voordat América Móvil KPN kan inlijven, moet het ook de Stichting Preferente Aandelen B KPN overtuigen. Die trok eind augustus een beschermingswal op ter verdediging van de belangen van KPN. Daardoor is het belang van het bedrijf van miljardair Carlos Slim verwaterd tot een kleine 15 procent. De stichting heeft ongeveer de helft van het stemrecht bij KPN en kan de overname blokkeren.

Voormalig KPN-topman Ad Scheepbouwer liet zich vrijdag in het AVRO-radioprogramma Vrijdagmiddag Live kritisch uit over de mogelijke overname. Hij noemde het nadelig als KPN in handen van één partij valt. 'Als zo'n bedrijf dan in de problemen loopt en moet kiezen waar ze hun geld aan besteden, kan het best zijn dat je als Nederland dan een paar jaar wordt overgeslagen', zei hij.

De voorganger van de huidige topman Eelco Blok leverde ook scherpe kritiek op het bestuur van KPN. Hij hekelde onder meer het besluit om de Duitse dochter E-Plus te verkopen, dat de directe aanleiding vormde voor de botsing met América Móvil. 'Ik zou langer nagedacht hebben voor ik die stap zou nemen', zei Scheepbouwer. 'Ik zou eerst nog hebben gekeken met welke maatregelen je de winst naar een hoger niveau zou kunnen brengen.'

Meer over