Formatiescenario: toch Paars-plus

De laatste kans van Rutte om premier worden: terug naar de drie progressieve partijen.

Van onze verslaggevers Bart Dirks en Kim van Keken

De onderhandelingen over Paars-plus mogen dan na ruim twee weken onderhandelen zijn mislukt, aan de onderlinge verstandhouding heeft het niet gelegen. Er is ‘met hartstocht en met volstrekte openhartigheid’ onderhandeld, zei informateur Jacques Wallage (PvdA) ten afscheid. ‘Ze kregen pijn in de buik toen ze voelden dat het misging.’

Daarna onderzoekt Rutte zonder succes een middenkabinet van VVD, CDA en PvdA. Maar Job Cohen weet hem voor eens en voor altijd duidelijk te maken: als afspraken maken over bezuinigingen niet lukt met Paars-plus, dan lukt het zeker niet met een middenkabinet.

Ook de rechtse coalitie, Ruttes echte eerste keuze sinds de verkiezingen, wil maar niet van de grond komen. Wilders en Verhagen laten hem in de steek.

Voor Mark Rutte wordt het nu kiezen of delen: wil hij eindigen in de oppositiebankjes, ondanks de verkiezingswinst? Of wil hij toch opnieuw over Paars-plus praten, hoe slecht dat ook moge uitpakken in de opiniepeilingen?

Dan toch maar terug naar Paars-plus. Maar die weg kent wel zijn prijs. Een van de piketpaaltjes die Rutte plantte, zal er nu toch moeten aangaan. De kilometerheffing komt er nog steeds niet, en de hypotheekrenteaftrek blijft. Maar de bezuinigingen van 18 miljard euro worden niet gehaald, of er moet lastenverzwaring komen voor de hogere inkomens.

De informateurs Uri Rosenthal (VVD, links) en Jacques Wallage (PvdA, rechts) nemen woensdag afscheid, nadat ze hun poging tot het smeden van een Paars-pluskabinet hebben toegelicht. (Martijn Beekman / de Volkskrant) Beeld
De informateurs Uri Rosenthal (VVD, links) en Jacques Wallage (PvdA, rechts) nemen woensdag afscheid, nadat ze hun poging tot het smeden van een Paars-pluskabinet hebben toegelicht. (Martijn Beekman / de Volkskrant)
Meer over