Formatiescenario: Roemer-variant

De VVD staat buiten spel. Job Cohen leidt een kabinet van PvdA, CDA, SP en GroenLinks.

Van onze verslaggevers Bart Dirks en Kim van Keken

Het is december. Een half jaar na de verkiezingen is het de winnaar VVD nog niet gelukt een kabinet te formeren. De pogingen (van rechts tot Paars-plus tot midden) zijn uit de handen van Rutte gevallen.

Dan komt een nieuwe informateur met de zogeheten Roemer-variant op de proppen. De eerste informateur Uri Rosenthal wuifde het idee van SP-leider Emile Roemer begin juni nog gekscherend weg. Nu, maanden onderhandelen verder, is een kabinet van PvdA, CDA, SP en GroenLinks dan toch echt een serieuze optie geworden.

PvdA-leider Job Cohen neemt het initiatief en gaat met de andere drie partijen om de tafel zitten. Dan gaan de onderhandelingen van centrum-rechts plots naar centrum-links.

De partijen bezuinigen, maar gaan met 10 miljard euro lang niet zo ver als wat bij de andere kabinetsvarianten op tafel lag. Schaalvergroting wordt taboe, centrum-links wil terug naar de kleine scholen en ziekenhuizen. Veel onderwerpen worden wegens de onderlinge verschillen wel vier jaar in de ijskast gezet, zoals de AOW-leeftijd, de hypotheekrenteaftrek en de kilometerheffing.

De informateurs Uri Rosenthal (VVD, links) en Jacques Wallage (PvdA, rechts) nemen woensdag afscheid, nadat ze hun poging tot het smeden van een Paars-pluskabinet hebben toegelicht. (Martijn Beekman / de Volkskrant) Beeld
De informateurs Uri Rosenthal (VVD, links) en Jacques Wallage (PvdA, rechts) nemen woensdag afscheid, nadat ze hun poging tot het smeden van een Paars-pluskabinet hebben toegelicht. (Martijn Beekman / de Volkskrant)
Meer over