Formatiescenario: rechts kabinet variant 2

Mark Rutte schrijft alleen een regeerakkoord. Daarna schuiven CDA en PVV alsnog aan.

Van onze verslaggevers Bart Dirks en Kim van Keken

De PvdA weigert te onderhandelen over een middenkabinet. De PVV blijft weigeren aan tafel te zitten zonder het CDA en daarmee lijkt rechts nu echt van de baan. Weer gaat een informateur onverrichter zake naar de koningin.

Nu doorbreekt Beatrix de impasse: ze benoemt Rutte zelf tot informateur. Hij krijgt de opdracht ‘een proeve van regeerprogramma’ te schrijven. Die opdracht kreeg PvdA-leider Wim Kok ook in 1994, nadat de onderhandelingen over Paars I waren mislukt. En Paars kwam er alsnog.

Rutte heeft twee weken later een regeerakkoord op hoofdlijnen af. Daarvoor zoekt hij partners. De PvdA houdt reserves. De bezuinigingen van 18 miljard euro zijn fors en het steekt Cohen vooral dat in het akkoord geen lastenverzwaringen staan. Ook blijft hij vasthouden aan een evenwichtig inkomensbeleid. Voor hem staat ‘maatschappelijk draagvlak’ voorop; ofwel zijn achterban is niet te porren voor dit akkoord.

Het CDA is een stuk positiever: de partij wil met de VVD de schatkist bewaken. Ze laten de hypotheekrente met rust. Verhagen had maanden de tijd om de achterban te laten wennen aan een kabinet met de PVV.

Wilders is enthousiast. Vooral de passages over integratie en immigratie spreken hem aan. Dat de AOW-leeftijd omhoog gaat, vindt hij allang geen probleem meer.

De informateurs Uri Rosenthal (VVD, links) en Jacques Wallage (PvdA, rechts) nemen woensdag afscheid, nadat ze hun poging tot het smeden van een Paars-pluskabinet hebben toegelicht. (Martijn Beekman / de Volkskrant) Beeld
De informateurs Uri Rosenthal (VVD, links) en Jacques Wallage (PvdA, rechts) nemen woensdag afscheid, nadat ze hun poging tot het smeden van een Paars-pluskabinet hebben toegelicht. (Martijn Beekman / de Volkskrant)
Meer over