NieuwsVerkiezingen in Israël

Formatie Israël weer mislukt, land stevent af op derde verkiezingen in een jaar tijd

Israël stevent af op de derde verkiezingen binnen een jaar – ongekend in het ruim 70-jarige bestaan van het land. Oud-generaal Benny Gantz, die dit najaar de uitdager was van premier Benjamin Netanyahu, is het niet gelukt een regering te vormen. Enkele weken geleden faalde Netanyahu al.

Oud-generaal Benny Gantz vertelt woensdag tijdens een persconferentie dat het hem niet is gelukt om een regering te vormen.  Beeld REUTERS
Oud-generaal Benny Gantz vertelt woensdag tijdens een persconferentie dat het hem niet is gelukt om een regering te vormen.Beeld REUTERS

Gantz ging woensdag onverrichter zaken naar president Reuven Rivlin, van wie hij de formatieopdracht had gekregen. Het staatshoofd had er bij Netanyahu en Gantz op aangedrongen een regering van nationale eenheid te vormen. Volgens dat voorstel zou eerst Netanyahu twee jaar premier worden en zou Gantz hem daarna voor twee jaar opvolgen. Ze konden daar evenwel geen overeenstemming over bereiken.

Netanyahu, al tien jaar aan de macht met de rechtse Likoed-partij, en Gantz, aanvoerder van de relatief nieuwe centrumpartij Blauw en Wit, gaven elkaar woensdag de schuld van de mislukte kabinetsformatie. ‘Helaas, tijdens onze laatste ontmoeting weigerde Benny Gantz het voorstel van de president te accepteren dat ik, in een roulatiesysteem, de eerste premier word’, zei Netanyahu woensdag. Gantz: ‘Netanyahu verwerpt eenheid en doet er alles aan om ons in de derde verkiezingen binnen een jaar te storten.’

Ernstige aanklachten

Gantz heeft steeds gezegd dat hij niet wil toetreden tot een regeringsploeg onder leiding van Netanyahu, in verband met ernstige aanklachten die de huidige premier boven het hoofd hangen. Een dezer dagen besluit het Openbaar Ministerie Netanyahu al dan niet te vervolgen wegens fraude, machtsmisbruik en omkoping.

Sinds de verkiezingen van september was duidelijk dat zowel Netanyahu als Gantz op zoek moest naar bondgenoten om een parlementaire meerderheid te bereiken. Beiden vestigden hun hoop vooral op oud-minister van Defensie Avigdor Lieberman, leider van een ultranationalistische partij. Woensdag zei Lieberman voor geen van beiden te kiezen.

Ultieme poging

Er is, althans in theorie, nog een mogelijkheid om nieuwe verkiezingen te voorkomen. Een meerderheid van de 120 parlementariërs kan iemand uit hun midden aanwijzen die nog een ultieme poging doet een regering te vormen. In de sterk verbrokkelde Knesset ligt evenwel geen kansrijke kandidaat voor de hand.

De mislukte kabinetsformatie is een forse tegenslag voor president Rivlin, een partijgenoot maar geen vriend van Netanyahu. Hij had de bevolking beloofd er alles aan te zullen doen om derde – dure – verkiezingen te voorkomen. Temeer daar peilingen erop wijzen dat de krachtsverhoudingen nauwelijks wijzigen, waardoor opnieuw een moeizaam formatieproces in het verschiet ligt.

Meer over