Formateur Komproe voorlopig nieuwe premier Antillen

Formateur Ben Komproe (Frente Obrero Liberashon, FOL) wordt voorlopig de nieuwe minister-president van de Nederlandse Antillen. Samen met de andere leden van het nieuwe kabinet wordt hij dinsdagmiddag beëdigd....

FOL-leider Anthony Godett was in eerste instantie voorgedragen voor de functie. Hij kwam echter niet door de screening van kandidaat-bewindslieden die door de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen (VNA) werd gehouden, zo bleek maandag. Dit heeft te maken met het strafrechtelijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie tegen hem heeft lopen op verdenking van het aannemen van smeergeld, valsheid in geschrifte en oplichting.

De Nederlandse regering wil niet reageren op de uitslag van de screening voor Godett. Een woordvoerder laat weten dat het een Antilliaanse zaak is.

Komproe maakte duidelijk dat hij erg graag gehoor had gegeven aan de wens van het volk om Godett te benoemen als premier. Godett kreeg 34 procent van de stemmen tijdens de laatste verkiezingen. Maar in samenspraak met de Antilliaanse gouverneur Frits Goedgedrag is besloten dat eerst de strafzaak rond Godett wordt afgehandeld en dat hij pas daarna toetreedt tot het kabinet, aldus Komproe. De toekomstige premier zei verder dat het wel de bedoeling is dat het kabinet alvast het kabinet-Godett wordt genoemd.

Het onderzoek van de antecedenten van kandidaat-bewindslieden is sinds 1995 praktijk op de Nederlandse Antillen. De formateur van Frente Obrero probeerde de screening bij deze formatie achterwege te laten, maar gouverneur Goedgedrag stak daar vorige week een stokje voor.

De VNA screent alle kandidaten op eventuele strafrechtelijke onderzoeken die tegen hen lopen en op mogelijke belangenverstrengeling. De overige voorgedragen ministers en staatssecretarissen kwamen wel door de screening.

De nieuwe ministers en staatssecretarissen leggen zeer waarschijnlijk dinsdag de eed af bij gouverneur Goedgedrag. Behalve Komproe, die ook minister van Justitie wordt, zijn dit voor FOL Richard Salas (Verkeer en Vervoer) en Maurice Adriaens (gevolmachtigde minister in Den Haag).

De Nationale Volkspartij (PNP) behoudt haar twee ministers. Net als in het vorige kabinet is Joan Theodora-Brewster belast met Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling en Ersilia de Lannooy met Financiën. Errol Cova blijft voor de PLKP aan als minister van Economische Zaken en Wini Poulo blijft op zijn plek als staatssecretaris van Arbeidszaken.

Van de Democratische Partij Sint Maarten keert Russel Voges terug als minister van Binnenlandse en Constitutionele Zaken. Partijgenoot Johan Leonard wordt staatssecretaris van Justitie. De Union Patriotiko Boneriano (UPB) van Bonaire heeft Herbert Domacassé naar voren geschoven als de minister van Onderwijs en Noris Gomez wordt staatssecretaris van Onderwijs.

De Democratische Partij Sint Eustatius behoudt Ernie Simmons als staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking en de Windward Islands Peoples Movement (WIPM) van Saba levert Xavier Blackman als staatssecretaris van Financiën, belast met het Solidariteitsfonds.

Meer over