Foppe zit op een steigertje en zingt in een koor

Woensdag keek ik naar een gefilmd portret van Foppe de Haan. Ik verwachtte er niet veel van. Een Fries in het middelpunt van de belangstelling....

Nico Dijkshoorn

Dat viel mee. Het was een mooi portret. We zagen hem in een buurthuis achter een buffet staan. Ook zagen we hem zingen in een koor. Programmamaker Pieter Verhoeff vroeg hem of hij in zijn eentje ook lid zou zijn geworden van dit koor. ‘Nee, nooit’ was het antwoord.

En toch stond hij daar. Je begreep als kijker wel wat hier aan de hand was. Afspraak met zijn vrouw. Hij was 19 jaar lang naar dat rottige Heerenveen heen en weer gereden. Altijd dat gezeik met Riemer van der Velde, dat ze ergens in Finland een Chileen moesten gaan bekijken. Prima, maar nu gingen ze dingen doen die zij leuk vond. Heel slecht zingen in een zaaltje bijvoorbeeld.

Het zat vol met dit soort doorkijkjes in het leven van Foppe de Haan. Hij maakte onhandig prijswinnaars bekend bij een jeugdtoernooi en sprak een zaal vol ondernemers toe. Dat ging hem niet eens slecht af. De zaal at uit zijn hand. Lekker vlot reageerde hij op powerpointbeelden en hij sloot gelikt af met een oneliner.

Toch verbaasde het me. Een koor, oké, maar Foppe in het lezingencircuit? Bij de vijand?

Foppe legde eerlijk uit hoe het zat. Hij vroeg enorm veel geld en als ze dat wilden betalen dan deed hij zo’n praatje. Het geld ging meteen naar een goed doel. Kon hij niet laten liggen voor die mensen.

Het lezingencircuit! Ik had zomaar het idee dat andere trainers om heel wat minder nobele redenen een zaal vol salesmanagers stonden toe te spreken. En enorme bedragen, waar hadden we het dan over? Wat kost bijvoorbeeld een uurtje Guus Hiddink? Beetje gegoogled op ‘lezingen topsporters’. Guus zit in dezelfde prijsklasse als Co Adriaanse: 12.500 euro.

Maar dan heb je ook wat. Komt Guus Hiddink desnoods met Bennie Jolink achterop zijn motor de zaal binnenrijden om daarna aan een zaal vol pindaverkopers uit te leggen hoe de Russische markt in elkaar zit.

Op de website van Speakers Academy, een organisatie die bemiddelt in sprekers, doen ze er ook helemaal niet lullig over. Met een handig uitklapmenu kun je naar draagkracht een spreker opzoeken. Als je echt iets stijlvols wilt, zoek je in de afdeling 7.500 euro en meer. Komt Richard Krajicek uitleggen hoe hij steeds de verkeerde spelers uitnodigt voor het ABN Amro-toernooi.

Als je geen cent te makken hebt, kom je vanzelf bij Mark Wotte terecht. Die doet het bijna voor niks. Reiskosten, denk ik, en een paar consumptiebonnen. Mark is te boeken voor onder meer de volgende onderwerpen: ‘Prestatie, motivatie, aanpak, conflictpreventie en conflicthantering’ en ‘De Succesvolle Coach’.

Als supporter van RKC zou ik meteen met vier vrienden 15 euro de man lappen en Wotte boeken. Lijkt me mooi. Zeshonderd gebroken RKC-supporters in de zaal en dan Mark Wotte het podium op. Vandaag wil hij het gaan hebben over ‘De Succesvolle Coach’. Hoe word je dat eigenlijk? Eens kijken hoe hij zich daar uitlult voor een zaal vol met mensen die volgend jaar dankzij hem FC Omniworld op bezoek krijgen. Kan nog goed van pas komen dan, die conflicthantering.

Maar ik wilde natuurlijk vooral weten hoe mijn nieuwe held, Foppe de Haan, zich in dit circuit presenteert. Hij stelt niet teleur. Op de site van Sport Speakers hebben bijna alle sporters en trainers een publiciteitfoto ingestuurd waarop zij een beker kussen. Foppe zit op een steigertje en kijkt uit over oneindig laagland. Of kijkt naar zijn vrouw. Onbetaalbaar eigenlijk.

Meer over