Fondsen krijgen meer vertrouwen in olieroebels

Afgelopen zondag won Vladimir Poetin met overmacht de Russische verkiezingen. Hoewel er op het democratische gehalte van Poetins bewind het nodige valt aan te merken, lijken de financi markten het volste vertrouwen in de man te hebben....

Ook de Russische aandelen doen het de laatste tijd goed. De index van de Moskouse beurs staat in 2004 op een winst van 30 procent. Alleen de beurs in het Colombiaanse Bogota deed het in de eerste tweealve maand beter. En ook 2003 was voor de Russische beurs een prima jaar.

Het mag nauwelijks verbazing wekken dat de Russische boom ook de beleggingsfondsenindustrie is opgevallen. Hoe langer hoe meer advertenties maken reclame voor Ruslandfondsen. In Nederland zijn twee van dat soort echte Rusland-fondsen verkrijgbaar. DWS, de fondsenclub van Deutsche Bank, heeft het 'Russia Fund'. De Zweedse vermogensbeheerder East Capital biedt het nauwelijks origineler geheten 'Russian Fund' aan.

Een blik op de portefeuille van de twee fondsen toont dat een belegging in een Ruslandfonds vooral een belegging in de energiesector is. De grootste deelnemingen van het fonds van DWS dat tot dusverre op een winst van 29 procent staat zijn achtereenvolgens Lukoil, Unified Energy Systems en Sibneft. In volgorde de grootste oliemaatschappij van Rusland, een elektriciteitsmaatschappij en nog een oliemaatschappij.

East Capital's grootste beleggingen zijn Yukos (de tweede Russische oliemaatschappij), Vostok Nafta Investments (een beleggingsmaatschappij die in eveneens de olie-industrie belegt) en wederom Lukoil.

Toch doen de Ruslandfondsen het beter dan het gemiddelde Europese energie-aandeel. Tot dusver staat de Bloomberg energie-index, een graadmeter voor de Europese oliemaatschappijen en energieleveranciers, op een plus van nog geen 3 procent. Dan klinkt de 30 procent die DWS Russia tot dusver verdiende een stuk aantrekkelijker.

Maar de ervaren belegger weet wat de risico's in Rusland kunnen zijn. Vijfenhalf jaar geleden was het land het toneel van de roebelcrisis, die de volledige economie tot staan bracht.

Meer over