Fonds Podiumkunsten steunt zestig aanvragen

In de tweede ronde van subsidietoekenningen, de zogenaamde tweede tranche, heeft het Fonds voor de Podiumkunsten zestig aanvragen gehonoreerd. In totaal beoordeelde het fonds 106 aanvragen positief....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het zwaartepunt van de tweede ronde ligt op onderzoek en ontwikkeling. Daarom werden behalve plannen voor voorstellingen ook stipendia en opdrachten aan librettisten financieel ondersteund. Bovendien heeft het fonds nadrukkelijk met de geografische spreiding van de produkties rekening gehouden.

Binnen de toneelsector is de toekenning aan Growing up in Public opvallend, omdat deze toneelmakers het lang zonder geld van het fonds moesten stellen. Ook kunnen onder anderen Carina Molier, Bonheur, en De Federatie op subsidie rekenen, evenals zes jeugdtheatermakers.

De huisschrijver van De Federatie uit Maastricht, Peer Wittenbols, heeft een schrijfopdracht voor een libretto gekregen. Geld is ook beschikbaar gesteld voor opdrachten aan onder anderen Adriaan van Dis en Marten Toonder, die voor Opera Mundi aan de Bommelopera werkt.

Angelica Oei, Arthur Rosenfeld & Anna Maria Teixido, Arnold Goores en Marcello Evelin zijn enkele namen die in de danssector werden gehonoreerd, terwijl in de categorie muziektheater de aanvragen van Frans Malschaert, Paul Koek, Javier Lopez Pinon en Petra de Haan in de prijzen vielen. Van de muziekaanvragen zag het Ives Ensemble twee subsidieaanvragen gehonoreerd.

Jeroen van den Berg, Ivar van Urk en Dood Paard zijn enkele jonge theatermakers die een honorering nipt missen.

Meer over