Focus op Nederlands verleden

Anders dan de genomineerden in 2011, gaat het bij de vijf boeken die dit jaar meedingen naar de Libris Geschiedenis Prijs vooral over nationale thema's.

AMSTERDAM - Een generaal, een anarchist, de Holocaust, de katholieke kerk en de Middeleeuwen. Dat zijn de onderwerpen van de vijf boeken die vandaag zijn genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2012. De prijs van 20.000 euro bekroont historische boeken voor een breed publiek en is mede een initiatief van de Volkskrant.


De genomineerde boeken zijn:


Bart van der Boom: 'Wij weten niets van hun lot' - Gewone Nederlanders en de Holocaust.


Jos Palm: Moederkerk - De ondergang van Rooms Nederland.


Peter Raedts: De ontdekking van de Middeleeuwen - Geschiedenis van een illusie.


Jan Willem Stutje: Ferdinand Domela Nieuwenhuis - Een romantische revolutionair.


H.L. Wesseling: De man die nee zei - Charles de Gaulle, 1890-1970.


De nominaties wijken opvallend af van die van vorig jaar. Toen hadden vier van de vijf voorgedragen boeken een buitenlands thema en ging de prijs naar Kameraad Baron van Jaap Scholten, over de Transsylvaanse aristocratie.


Dit jaar ligt de nadruk juist op Nederlandse onderwerpen. Bart van der Boom onderzocht aan de hand van 170 dagboeken wat 'gewone' Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog wisten van de Holocaust. Jos Palm schreef een persoonlijk betrokken verhaal over de aftakeling en ondergang van rooms-katholiek Nederland. En Jan Willem Stutje wijdde een biografie aan de charismatische anarchist en 'verlosser' Ferdinand Domela Nieuwenhuis.


De uitzonderingen zijn De ontdekking van de Middeleeuwen, waarin Peter Raedts laat zien hoe in Europa steeds anders is aangekeken tegen de Middeleeuwen, en De man die nee zei van H.L. Wesseling, een biografie van generaal en president Charles de Gaulle, de 'grootste Fransman aller tijden'.


De Libris Geschiedenis Prijs wordt uitgereikt tijdens de Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 27 oktober in het Rijksmuseum in Amsterdam.


De jury staat dit jaar onder leiding van Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant. De overige juryleden zijn Henri Beunders, hoogleraar geschiedenis van maatschappij, media en cultuur; Carla Boos, oud-eindredacteur NTR-televisie; Martine Gosselink, hoofd afdeling geschiedenis Rijksmuseum; Johannes Houwink Ten Cate, hoogleraar holocaust- en genocidestudies; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant en Frans Smits, hoofdredacteur van het Historisch Nieuwsblad.


boeken: Hans Wansink over de nominaties.


Meer over