FNV vreest voor 800 banen bij Kuwait Petroleum in Europoort

FNV Bondgenoten waarschuwt voor een mogelijk verlies van 800 banen bij Kuwait Petroleum in Europoort (Q8 KPE) als er niet fors wordt geïnvesteerd in de verliesgevende olieraffinaderij. De vakbond heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) vandaag gevraagd om te lobbyen voor de toekomst van het bedrijf, bekend van de tankstations Q8.

FNV Bondgenoten waarschuwt voor een mogelijk verlies van 800 banen bij Kuwait Petroleum in Europoort (Q8 KPE) als er niet fors wordt geïnvesteerd in de verliesgevende olieraffinaderij.Deze foto is van de Shell raffinaderij in Moerdijk. Beeld anp
FNV Bondgenoten waarschuwt voor een mogelijk verlies van 800 banen bij Kuwait Petroleum in Europoort (Q8 KPE) als er niet fors wordt geïnvesteerd in de verliesgevende olieraffinaderij.Deze foto is van de Shell raffinaderij in Moerdijk.Beeld anp

In de Koeweitse pers wordt gespeculeerd over een sluiting of verkoop van KPE, onderdeel van een Koeweits staatsbedrijf. 'Door forse overcapaciteit op de huidige Europese raffinaderijmarkt is verkoop niet waarschijnlijk. Vanwege de ideale ligging van het Europoortgebied binnen Europa, is het mogelijk om van KPE een rendabele onderneming te maken', stelt FNV. Volgens de bond worden investeringen in de raffinaderij telkens weer op de lange baan geschoven.

De vakbond wil dat minister Kamp, die in september naar Koeweit afreist, de overheid van de Golfstaat op haar verantwoordelijkheid wijst.

Bij Kuwait Petroleum in Europoort was niemand bereikbaar voor commentaar.

Meer over