FNV-bonden bereiken mondelinge overeenstemming AOB en Abvakabo vormen federatie

De Algemene Onderwijs Bond (AOB) en de Abvakabo willen een federatie vormen. Ook de politiebond NPB en de militairenbond van de FNV worden uitgenodigd mee te doen....

Van onze verslaggever

Gijs Herderschêe

AMSTERDAM

De besturen van de AOB en Abvakabo hebben mondeling overeenstemming bereikt over het bundelen van de infrastructuur van het bondswerk, zoals huisvesting en scholing. Vast staat dat de belangen per beroepsgroep zullen worden behartigd. De Abvakabo werkt op deze wijze al nauw samen met de NPB.

Het is de bedoeling het plan de komende weken uit te werken en de ondernemingsraden te informeren. Eind mei willen de bonden de samenwerkingsplannen presenteren op het congres van de FNV. Vier jaar geleden besloten de FNV-bonden tot nauwere samenwerking. Tot het fusiebesluit van vier grote marktbonden in september 1996 bleef het bij goede voornemens.

Het samenwerkingsplan van de oerheidsbonden ligt uiterst gevoelig binnen de AOB. Deze bond ontstond op 1 januari 1997 uit een fusie van de FNV-bond ABOP en de beroepsbond van leraren NGL. Een tweede fusie zou vooral bij de NGL-geleding op grote weerstand stuiten. De woordvoerder van de AOB weigert dan ook elk commentaar.

De Abvakabo zelf neemt net de bond voor gemeenteambtenaren Novon op. De Abvakabo is overigens ook actief in de onderwijswereld. De bond sluit cao's af in het hoger beroepsonderwijs en bij de academisch ziekenhuizen.

De federatie van bonden voor de collectieve sector moet binnen de FNV het tegenwicht vormen tegen de fusie van vier bonden in de markt. De industriebond, de dienstenbond, de vervoersbond en de voedingsbond willen op 1 maart 1998 fuseren tot een bond. Deze bonden hebben nu bijna 500 leden.

Meer over