FNV-bond dreigt met spoorstaking ondanks akkoord over arbitrage

FNV Bondgenoten legt donderdag en vrijdag het spoor plat, tenzij de NS alsnog besluit het gewraakte nieuwe dienstrooster niet op 10 juni in te laten gaan....

Zondagnacht werd een door de radicale bond VVMC voor maandag aangekondigde staking op het laatste moment afgeblazen. Door het late tijdstip pakten vele reizigers toch de auto, hetgeen leidde tot langere files en relatief lege treinen.

De VVMC besloot zondag, na stevige gesprekken met minister Netelenbod, akkoord te gaan met arbitrage door de commissie-De Ruiter. Ook de NS-top zegde toe zich te houden aan de uitkomsten van deze commissie. Afgesproken is dat het nieuwe dienstrooster, ook wel bekend als het rondje rond de kerk, wel gewoon wordt ingevoerd.

FNV Bondgenoten besloot maandag niet met arbitrage akkoord te gaan. De bond vindt dat de voorstellen niks nieuws bevatten. 'We krijgen voor de vierde of vijfde keer - we zijn de tel een beetje kwijt - hetzelfde verhaal voorgeschoteld', meldt een woordvoerder. De FNV vindt dat pas kan worden gepraat als het nieuwe dienstrooster van tafel is. Eerder achtte de rechter die eis onuitvoerbaar.

Net als FNV Bondgenoten sluit ook de ondernemingsraad (OR) van de NS zich niet aan bij arbitrage door de commissie-De Ruiter. De ondernemingsraad meent dat een bindend advies van de commissie over het dienstrooster onwettig is.

Volgens de voorzitter van de OR, G. Wold, had de minister zondag ook de ondernemingsraad moeten polsen. Wold vindt het vreemd dat alleen nog maar wordt gepraat met degenen die dreigen met stakingen.

De voorzitter is overigens niet van plan alsnog in te stemmen met arbitrage. In zijn ogen hebben de gesprekken met de minister te weinig veranderd.

Meer over