Flora-medewerkers zijn rouwende familie

Na de sluiting van de Westfriese Flora in Bovenkarspel, eind februari, zongen de medewerkers het Flora-lied. 'Wij, Flora-familie', klonk het in het refrein....

Koningin Beatrix vroeg woensdag bij de opening van de Keukenhof in Lisse de delegatie van de Flora bij zich. 'Hoe gaat het bij jullie?', wilde ze weten. 'Majesteit', antwoordde vice-voorzitter W. Boon van het Flora-bestuur, 'We zijn een rouwende familie'.

Inmiddels zijn achttien bezoekers van de Flora overleden aan de veteranenziekte, die zich twee weken geleden openbaarde. Het aantal doden kan nog oplopen. Er liggen nog mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Ongeveer honderdvijftig leden van de 'Flora-familie' kwamen gisteravond bijeen om over de tragedie het hart te luchten. 'Geef hen mijn diepste medeleven', had koningin Beatrix de delegatie op het hart gedrukt.

'Samen moeten we het verdriet verwerken', zei burgemeester J. Haanstra, die ook voorzitter is van het Flora-bestuur, 'de kracht van een familie is dat je elkaar vasthoudt. Dan kunnen we de toekomst weer aan.'

Bedrijfsleider D. Ligthart sprak over het gevoel van onmacht. 'Eerst zeg je: 't is best gaân. Dan krijg je de confrontatie met die ziekte en de overlijdensgevallen. Wat moet ik met al dat leed, verdriet en ellende?'

In de Flora-zaal in Bovenkarspel, een feestzaal met een levensgroot schilderij van bloeiende bollenvelden, werden vragen gesteld over de uitbraak van de legionella-bacterie. Mensen die de afgelopen tijd griep hadden gehad, vroegen of ze aan de dood waren ontsnapt. De veteranenziekte heeft in eerste aanleg deze symptomen.

Maar ook de medewerkers die niet ziek zijn geweest, beseften dat ze de dans zijn ontsprongen. Burgemeester Haanstra kondigde voor hen een grootschalig bloed-en urine-onderzoek aan. Het zou inzicht kunen geven in de agressieve aard van de 'Westfriese legionella-bacterie'.

Met een gedicht (Onze 'Floor' is verworden tot nationaal verdriet) en een minuut stilte voor de slachtoffers besloot burgemeester Haanstra de bijeenkomst . Hij veronderstelde dat de Flora-familie onderling wilde 'ouwenelen'. 'Tja, wat moet je hier nou mee', zeiden de familieleden.

Meer over