Flinke zetelwinst voor Denk, maar onwaarschijnlijk dat de partij wethouders gaat leveren

In dertien van de veertien gemeenten waar de partij Denk meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen heeft de partij zetels bemachtigd. Alleen in Alkmaar lukte het Denk niet de drempel voor een zetel te halen. Opvallendst is het resultaat in Schiedam: vier zetels.

Charlotte Huisman

In Amsterdam krijgt de partij waarschijnlijk drie zetels - nog niet alle stemmen in de hoofdstad zijn geteld. Wel is duidelijk dat driekwart van de Amsterdamse kiezers van Turkse afkomst op Denk heeft gestemd. De gemeentelijke dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) deed samen met de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar kiezers met een migratieachtergrond. Ruim 2.600 personen deden aan het onderzoek mee. Bij de Amsterdamse kiezers van Marokkaanse afkomst koos de helft voor Denk.

Intensieve campagne

De flinke zetelwinst in het land verklaart Denk-woordvoerder Serkan Soytekin door de intensieve campagne die op sociale media en in buurten waar veel potentiële stemmers van de partij wonen, is gevoerd. Het gaat daarbij veelal om inwoners met een migrantenachtergrond die anders niet zouden zijn gaan stemmen.

Denk is volgens Soytekin nu klaar om zijn invloed te laten gelden in de dertien gemeenten, en wellicht zelfs mee te doen in coalities. 'Dat kan wat ons betreft. Je weet maar nooit.'

Wethouder

Maar gezien de lokale uitslagen is het onwaarschijnlijk dat Denk wethouders gaat leveren. In de meeste gemeenten heeft de partij maar één zetel (Deventer, Enschede, Amersfoort, Lelystad, Roermond, Veenendaal, Eindhoven) of twee (Zaanstad, Arnhem, Utrecht) bemachtigd, waarmee de fractie daarvoor waarschijnlijk te klein is.

Coalitiedeelname

In Rotterdam en Amsterdam, waar Denk drie zetels behaalde, ligt coalitiedeelname ook niet bepaald voor de hand. In Rotterdam niet omdat opponent Leefbaar Rotterdam daar de grootste is, en in Amsterdam niet omdat winnaar GroenLinks in de hoofdstad eerder had laten weten dat de fractie niet stond te springen om met Denk in zee te gaan.

In Schiedam behaalde Denk het spectaculairste resultaat, met vier van de 35 zetels. Na de VVD die er de grootste is met zes zetels, komt Denk op een gedeelde tweede plaats, samen met het Algemeen Ouderen Verbond (AOV) en D66 die eveneens vier zetels hebben. De Schiedamse VVD-lijsttrekker Onno Spek zegt dat zijn partij met iedereen het gesprek zal aangaan voor coalitievorming, ook met Denk. 'Als je kijkt naar partijen waar wij programmatisch dichtbij staan, is dat niet Denk, maar we sluiten niemand op voorhand uit.'

Meer over