Flinke winsten door goede cijfers en megadeal telecom

Stemming

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met flinke winsten gesloten. Meevallende industriecijfers uit China en de eurozone leidden tot een positieve stemming bij beleggers. Uit cijfers van de Chinese overheid en van de Britse bank HSBC blijkt dat de industriële activiteit in China in augustus tekenen van groei vertoonde. Economen zien in de data signalen dat de op één na grootste economie van de wereld verder herstelt. Ook werd op de beurzen met enige opluchting gereageerd op het Amerikaanse besluit om een aanval op Syrië eerst voor te leggen aan het Congres. De dreiging van een Amerikaanse aanval op Syrië leidde vorige week tot grote onrust op de wereldwijde aandelenbeurzen. De handel verliep verder redelijk rustig, doordat Wall Street dicht is vanwege Labor Day.

Indices

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,7 procent hoger, op 369,26 punten. De Midkap klom 1,4 procent tot 543,76 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 1,8 procent omhoog.

Stijgers

Vodafone kreeg er in Londen 3,4 procent bij. Het Britse bedrijf bereikte een akkoord met het Amerikaanse telecombedrijf Verizon over de uitkoop van de 45 procent van Vodafone in Verizon Wireless, voor 130 miljard dollar. Het is de op twee na grootste overname uit de historie. In de AEX ging staalbedrijf ArcelorMittal aan kop met een plus van 4 procent, gevolgd door Philips met 3,9 procent winst. Supermarktconcern Ahold won 3,3 procent. Volgens analisten van Rabobank zijn er geruchten in de markt dat Ahold gesprekken voert over een mogelijke verkoop van de activiteiten in Slowakije. ING klom 2,8 procent. UBS zette de Nederlandse bank en verzekeraar op zijn favorietenlijst.

Kingfisher

De in zeer zwaar weer verkerende Indiase luchtvaartmaatschappij Kingfisher Airlines eist een schadevergoeding van 234 miljoen dollar (177 miljoen euro) van de fabrikant van vliegtuigmotoren International Aero Engines (IAE). Kingfisher moest in oktober vanwege geldproblemen zijn vloot aan de grond houden en heeft geen geld om personeel en leveranciers te betalen. Volgens Kingfisher zijn motorproblemen mede de basis van de ellende. Daarom vindt het een schadevergoeding gerechtvaardigd. IAE is onderdeel van het Amerikaanse Pratt & Whitney.

undefined

Meer over