Flexwerkers lopen WW-uitkering mis doordat baas wet ontduikt

Honderden flexwerkers zijn de dupe van een rigide uitvoering van de sociale zekerheid. Het GAK en Cadans weigeren flexwerkers een WW-uitkering als zij volgens de wet door een werkgever in dienst moeten worden genomen....

Dit meldt de Dienstenbond CNV. In een brief aan het GAK en Cadans eist de bond om opheldering.

De strikte uitvoering van de sociale zekerheid is het gevolg van De Wet Flexibiliteit en Zekerheid, die sinds 1 januari geldt. Volgens die zogenoemde flexwet kunnen flexwerkers op termijn aanspraak maken op een vaste baan bij hun uitzendbureau of werkgever.

Veel uitzendbureaus en werkgevers van tijdelijke werknemers weigeren contracten te verlengen, terwijl ze dat wettelijk verplicht zijn. Cadans en het GAK weigeren vervolgens een WW-uitkering uit te betalen, zegt de Dienstenbond CNV.

Het GAK voert de WW en WAO uit voor alle uitzendkrachten. Cadans doet dat voor de detailhandel en de zorg.

'Uitzendbureaus, bedrijven en instellingen willen nog steeds van flexwerkers af', zegt J. Stolwijk van de Dienstenbond CNV. 'Zo ontlopen zij hun plicht om die tijdelijke baan of vaste aanstelling te geven. De werknemer moet dan WW aanvragen omdat zijn baas de wet niet wil uitvoeren. De WW wordt vervolgens geweigerd door de aanspraken die de wet biedt. De flexwerker is op alle manieren de dupe.'

Flexwerkers doen volgens Stolwijk vervolgens verwoede pogingen hun werk terug te krijgen bij hun oude baas.

Stolwijk: 'Als dat niet lukt, wijst het GAK wrang genoeg vaak door naar de bijstand. Dat is te grof voor woorden.'

Volgens Stolwijk hebben die flexwerkers recht op een WW-uitkering. Werkgevers die de wet niet correct uitvoeren, moeten worden aangepakt, vindt zij.

Alleen al in de detailhandel gaat het volgens Stolwijk om enkele honderden gedupeerde flexwerkers.

Meer over