Flesje bier blijft onaangeroerd bij het Allaaah Akhbar

De islam verbiedt alcohol, maar in Marokko wordt volop gedronken. Het land is schizofreen waar het gaat om alcoholconsumptie.

Van onze correspondente Greta Riemersma

Er zijn van die momenten in het leven van een alcohol drinkende moslim die moeilijker zijn dan andere. Zit je na een gezellige nacht net achter je laatste biertje, klinkt om twintig over vijf ’s ochtends de oproep tot het eerste gebed van de nieuwe dag.‘Plotseling hoorde ik: Allaaah Akhbar. Ik durfde mijn flesje Heineken niet meer aan te raken’, zegt Aziz.

Mourad, Hakim en Ahmed kennen het gevoel. De vier mannen, allen veertigers, zitten ’s avonds in het Marokkaanse stadje Kenitra op het terras van hotel Maamora. Op tafel staan whisky en bier, hun gebruikelijke keuze zo’n twee, drie keer in de week. Gezellig, inderdaad. ‘Maar ik voel me vaak schuldig, vooral als ik lam in mijn bed lig en ik hoor de oproep tot gebed’, zegt Mourad.

Wie je in Marokko ook spreekt over alcoholconsumptie, wat je er ook over leest, altijd duikt het woord ‘schizofreen’ op. De islam, de staatsgodsdienst van Marokko, verbiedt alcohol, maar er wordt volop gedronken. Neem de jongste discussie in het parlement. Om het aantal verkeersongelukken terug te dringen wil de regering een alcoholtest invoeren.

Alcoholtest? Onmiddellijk rinkelden alle alarmbellen bij de fundamentalistisch islamitische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD). ‘Dat komt erop neer dat je toegeeft dat alcohol is toegestaan, wat tegen de wet is’, aldus PJD-parlementariër Abdallah Bouanou.

Met die opmerking maakte hij het zijn critici gemakkelijk. Want als er één wet in Marokko dubbelzinnig is, dan is het de wet op alcoholgebruik. Een moslim mag alcohol verkopen, maar niet aan andere moslims. Verder mag iedereen zelf weten wat hij thuis doet, maar op straat kun je worden opgepakt voor openbare dronkenschap.

‘Aan wie verkoopt men dan de miljoenen hectoliters bier en wijn, geproduceerd door Marokkaanse ondernemingen als Sincomar en Brasseries du Maroc, om maar niet te spreken van alle alcohol die wordt ingevoerd om te voldoen aan de lokale vraag?’, vroeg het Marokkaanse tijdschrift La Vie Eco zich eerder al af. Zeker aan de christenen, schreef collegablad Le Journal cynisch.

Wie wel eens binnenloopt in Marokkaanse cafés, discotheken of winkels waar alcohol wordt verkocht, ziet inderdaad beslist niet alleen christelijke bezoekers, of wat ruimer geformuleerd: buitenlandse niet-moslims. De cijfers spreken voor zich. De regio Meknès-Tafilalet produceert jaarlijks tussen de 300- en 400 duizend hectoliter wijn, zo’n 70 procent van de totale Marokkaanse wijnproductie, meldde het tijdschrift Tel Quel vorig jaar. Bier wordt nog veel meer in Marokko gemaakt, rond de 900 duizend hectoliter per jaar.

Onmogelijk dat de 60 duizend buitenlanders in Marokko dat in hun eentje wegdrinken. En dan zijn de geïmporteerde wijn, bier en sterke drank niet eens meegeteld.

Meer over