Flashdance ***

Flashdance overtuigt door een groot en energiek ensemble.

Musical

Door Albert Verlinde Entertainment. Regie en choreografie Martin Michel. In Schouwburg Tilburg, 29/9

Tournee tot 26/01/14, flashdancedemusical.nl

Jong persoon uit arbeidersmilieu betreedt de wondere wereld van de kunsten. In één zin samengevat is dat de verhaallijn van Flashdance, waarin een nachtclubdanseres uit Pittsburgh ervan droomt te worden toegelaten tot een prestigieuze dansacademie. Maar het opmerkelijke aan Flashdance, de populaire dansfilm uit 1983 die dit seizoen in groots opgezette musicalversie langs de Nederlandse schouwburgen trekt, is dat we nooit aan het eerste schooljaar van de opleiding toekomen.

De volledige voorstelling staat in het teken van de toelating, culminerend in de cruciale auditie, waarin hoofdpersoon Alex (Anouk Maas) danst voor een strenge jury op de lafjes vibrerende synthesizerklanken van de jarentachtighit What a Feeling. Tot het zover is, worstelt Alex met haar baantjes in de staalfabriek en de nachtclub en ontvouwt zich een romance met rijkeluiszoon Nick Hurley (Jim Bakkum).

Kortom, de verhaallijn van Flashdance is te verwaarlozen, helemaal als in de tweede akte de plotontwikkelingen rond de naderende auditie te veel worden uitgesmeerd, met diverse overbodige scènes en dialogen tot gevolg.

Maar nu het goede nieuws. Want een ijzeren musicalwet stelt: het verhaal mag best mager zijn, zolang de zang- en dansnummers maar zinderen en sprankelen. Op dit vlak weet Flashdance te overtuigen: er is een groot en energiek ensemble met multifunctionele dansers, er zijn spectaculaire decorwisselingen en er is een band die hits als Maniac, Manhunt en Gloria op onontkoombare wijze de zaal in pompt. Ook de nieuwe, meer verhalende nummers zijn sterk en vloeien soepeltjes samen met de bekende hits.

Daarnaast heeft Flashdance vaart. Zeker in de eerste akte, vanaf de overdonderende opening waarin we Alex van haar werk door de stad naar huis zien fietsen, tot aan de pauzefinale met de beroemde 'watersplash', waarin Alex tijdens een dans een watervalletje over zich heen krijgt.

Tussen al deze feestelijkheden door zorgt Carry Tefsen (als Hannah, de oude tante van Alex) voor de rustpunten in de voorstelling; ze is het enige castlid dat enkel zittend het podium betreedt.

Zwakke schakel in de cast is Jim Bakkum als Nick: ook in deze nieuwe hoofdrol blijft de zang van het tieneridool nasaal en is zijn spel vlak. Bakkums zwakke punten vallen extra op omdat zijn tegenspeelster zo exceptioneel goed is: Anouk Maas acteert adequaat, zingt uitstekend en danst weergaloos. Daar komt nog eens bij: ze lijkt op Jennifer Beals, de film-Alex uit 1983, én ze draait er haar hand niet voor om dagelijks onder een stortbak koud water te worden bedolven.

undefined

Meer over