Fitte voetballer heeft geen schrik van 30 graden of meer

Wordt het 30 graden, 33 zelfs? Niet alleen de eerstvolgende tegenstander van het Nederlands elftal maar ook de temperatuur in Fortaleza werpt zijn schaduw vooruit. In die stad trapt Oranje zondagmiddag af voor zijn achtste finale tegen Mexico.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

FORTALEZA - 'Hitte bedreigt Oranje', kopt het ene ochtendblad. 'Drinken, drinken, drinken', luidt het advies van een andere krant aan spelers en fans. 'Hitte in het voordeel van Mexicanen', waarschuwt trainer Hans Westerhof, ervaringsdeskundige als het om de tegenstander van het Nederlands elftal gaat.

Albert Smit, inspanningsfysioloog van NOC*NSF, nuanceert dit beeld enigszins. Volgens hem gaat de hitte een grote rol spelen, maar hebben de Mexicanen hooguit een miniem voordeel. 'Zij zullen misschien iets minder schrikken, maar uiteindelijk bepaalt de fitheid van de ploeg wie er doorgaat. Hoe beter de conditie van een speler des te minder aanpassingstijd hij nodig heeft', zegt Smit.

Bij hoge temperaturen gaat de arbeidsintensiteit omlaag bij een inspanning van meer dan twintig minuten. Door de warmte en de luchtvochtigheid kan het lichaam niet afkoelen. Zodra de maximumcapaciteit is bereikt, wordt de sporter slomer.

De truc is om met een zo laag mogelijke lichaamstemperatuur aan de aftrap te verschijnen. Hierdoor heeft een speler een grotere buffer. Daarover had Smit in de aanloop naar het WK contact met Jos van Dijk, inspanningsfysioloog van de KNVB. Een kortere warming-up kan ervoor zorgen dat de spieren wel warm worden, maar de lichaamstemperatuur laag blijft. Verder adviseerde hij koelvesten tijdens de warming-up en ijswaterachtige sportdranken net voor de wedstrijd.

Volgens Michiel Severin van Weerplaza zal de minimumtemperatuur in Fortaleza zondagmiddag rond de 30 graden liggen. Maar door het 'stadseffect', de warmte die een stad genereert, kan het in het stadion 3 tot 4 graden warmer worden.

Het Castelão ligt midden in Fortaleza, de vijfde stad van Brazilië. Een regenbui zou verkoeling kunnen bieden. Daar is zondagmiddag kans op.

Nog niet eerder speelde Oranje dit WK bij een temperatuur boven de 30 graden. In Salvador versloeg het de Spanjaarden bij 27 graden. In Porto Alegre liep het kwik tegen Australië niet verder op dan 14 graden en tijdens Nederland - Chili was het maandag in São Paulo 20 graden.

De Mexicanen weten wat hun te wachten staat. Ze speelden vorig jaar voor de Confederations Cup in Fortaleza, waar Brazilië met 2-0 te sterk was. Ook Italië en Spanje stonden er tegenover elkaar voor hun halve finale. De temperatuur in het Castelão liep die dag zo hoog op dat bondscoach Prandelli van acht Italianen het verzoek kreeg om ze in de rust te wisselen.

Prandelli liet met het oog op het WK niets aan het toeval over. Om in te spelen op het klimaat verplaatste hij een aantal hometrainers naar de sauna van het trainingskamp in Florence.

De KNVB wil niet zeggen op welke manier de internationals op de hitte zijn voorbereid. Wel werd op instigatie van bondscoach Louis van Gaal een trainingskamp in het zuiden van Portugal belegd om alvast aan het Braziliaanse klimaat te wennen. Alleen was het in de Algarve frisser dan gedacht en regende het zelfs de eerste dag. De Engelse coach Roy Hodgson, eveneens in Portugal, liet zijn spelers met drie lagen kleren over elkaar trainen om alsnog in Braziliaanse sferen te komen.

Oranje kan alvast uitzien naar extra drinkpauzes in Fortaleza. De FIFA staat die elk halfuur toe bij wedstrijden waar het warmer is dan 32 graden. Al was er wel een uitspraak voor nodig van een Braziliaanse rechtbank. Die sprak van een grote kans op uitdroging als de wereldvoetbalbond de onderbrekingen aan de teams zelf zou overlaten.

Met medewerking van Guus Peters

undefined

Meer over