Fitness-supplement uit de handel

Spierballen zwellen op en het zelfvertrouwen groeit na gebruik van het middel Craze. Veel body-builders zijn er gek op. Toch is het supplement uit de virtuele schappen gehaald.

AMSTERDAM - Je krijgt er 'eindeloze energie' van, je spieren worden er fantastisch door opgepompt, het bezorgt je meer concentratie en je krijgt er enorm veel zelfvertrouwen van. Het populaire fitness-supplement Craze klinkt als een wondermiddel. De fabrikant Driven Sports belooft op zijn website dan ook 'de beste workout van je leven'.

En misschien ook wel de meest schadelijke. Craze bevat namelijk een stof die sterk lijkt op methamfetamine (beter bekend als meth), zo blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de Harvard Medical School, NSF International en het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Niet alleen Craze bevat de stof; ook in het afvalsupplement Detonate werd de amfetamine-variant aangetroffen, zo meldt de Amerikaanse krant USA Today. Zowel Craze als Detonate zijn populaire supplementen die vooral worden gebruikt door fanatieke bodybuilders en andere sporters.

Uit het onderzoek, dat deze maand in het vakblad Drug Testing and Analysis verscheen, blijkt dat het gaat om de stof N,¿- diethylfenylethylamine, kortweg N,¿-DEPEA, dat chemisch een zeer sterke gelijkenis heeft met methamfetamine: een sterk oppeppend middel en zeer verslavend. Gebruik ervan kan leiden tot hartritmestoornissen, hartaanvallen, hersenbloedingen en psychotische reacties.

Het onderzoek spreekt van 'een potentieel gevaarlijke designerdrug, waarvan niet bekend is wat voor stimulerende, verslavende of andere ongunstige effecten het op mensen heeft'.

'Ja, je voelt je er misschien beter door of krijgt meer kracht in je workout', zegt een van de onderzoekers tegen USA Today, 'maar de risico's van een hartaanval of beroerte waar je je lichaam aan blootstelt, zijn nog onbekend.'

Craze was tot een paar jaar terug 'misschien wel het populairste product in zijn klasse in Europa' , zegt Lars Boers, directeur van Prometeus, dat sportsupplementen importeert. Hij schat dat er in Europa maandelijks 50duizend potten werden verkocht. Zelf importeert Boers Craze niet. 'Het is in de wandelgangen al jarenlang bekend dat er iets niet mee in orde is'. In Nederland was het gebruik van Craze 'zeer beperkt', aldus Boers.

In Nederland werd het middel vooral verkocht via webwinkels. Jaap Kleinjan van Bodystore.nl zegt dat hij het product onmiddellijk uit de virtuele schappen heeft genomen. Ook een ander product van dezelfde fabrikant verkoopt hij niet meer. 'Dat gaat er sowieso uit, daar hoeven we niets meer mee te maken te hebben.'

Kleinjan vertelt dat hij van zijn klanten altijd positieve reacties op Craze heeft gekregen. 'Van de week had ik nog een man aan de telefoon die het heel jammer vond dat we het niet meer verkopen.' Een klant noemt het op de website van Bodystore 'geweldig spul'.

Nerveus gevoel

Edwin Simon (55) is al dertig jaar bodybuilder. Hij gebruikt alleen vertrouwde supplementen als whey-proteïne, creatine en vitamine C. Eén keer probeerde hij Craze toen hij er een monster van kreeg bij andere supplementen. 'Ik ging ervan trillen en kreeg een nerveus gevoel. Ik had niet het idee dat er verboden middelen in zaten, maar ik dacht: dit is te sterk voor mij.'

Om zich heen ziet hij wel sporters die middelen als Craze gebruiken. 'Die zijn niet goed bij hun hoofd. Ze worden groot en als ze stoppen, worden ze weer normaal. Dus moeten ze het blijven gebruiken.' Het past niet bij een gezond leven, zegt Simon. 'Ik word 56, als ik die shit had gebruikt, zou ik nu al op zijn.'

Driven Sports schrijft op zijn website dat Craze volgens eigen studies geen amfetamine bevat en veilig is. De fabrikant heeft het het product wel tijdelijk uit de handel genomen, 'totdat de kwestie is opgelost'.

undefined

Meer over