Fit of niet, Suarez kan onmogelijk versagen

Luis Suarez is net hersteld van een knie-operatie en Uruguay móét winnen van Engeland. De wens wint het daarom van het verstand: Suarez zal spelen.

AMSTERDAM - 'Nee' zeggen is geen optie. Het naar succes hunkerende volk moet worden behaagd. De coach rekent op hem vanwege zijn exceptionele kwaliteiten. En de tegenstander gaat echt alleen met angst het veld op als hij erbij is. Dus waag het als geblesseerd topspeler niet iedereen teleur te stellen.

Zo is het. Zo was het. En zo zal het blijven. Neem de situatie waarin Luis Suarez zich nu bevindt. De 27-jarige spits van Uruguay, die op 22 mei aan zijn linkerknie werd geopereerd vanwege schade aan zijn meniscus, moet er donderdag staan tegen Engeland. Geen discussie mogelijk.

Een kleine maand na zijn operatie kijkt heel Uruguay naar hem. Hij is de aanvaller die Liverpool een seizoen lang heeft gedragen met zijn doelpunten en bevlogen spel. Nu dient Engeland te worden verslagen in het tweede groepsduel. Uruguay begon het WK met een nederlaag tegen Costa Rica (3-1). Bij nog meer puntverlies is het WK voorbij voor de nummer zeven van de wereldranglijst.

'Ik ben er klaar voor', zei Suarez deze week. Zei Diego Costa dat ook niet? De 25-jarige spits van Atlético Madrid en Spanje kan terugkijken op een geweldig seizoen. Maar de laatste weken heeft hij zich laten opjagen door aan zichzelf opgelegde deadlines.

Vanwege een hamstringblessure dreigde Costa de twee belangrijkste wedstrijden van het seizoen te missen: het slotduel van de Primera División, in Camp Nou tegen Barcelona om de landstitel. En daarna de Champions Leaguefinale tegen Real Madrid.

Costa negeerde de rode vlaggen. Hij kon spelen. Vond Costa. In beide wedstrijden gebeurde exact hetzelfde: al in de openingsfase moest hij zich laten wisselen. Costa, de spits die een enorme transferwaarde vertegenwoordigt, nam het niet zo nauw met de medische regels voor herstel.

In Brazilië heeft hij zich nu aangesloten bij de selectie van Spanje, als schim van de speler die hij kan zijn. 'Nee' zeggen was ook voor hem geen optie. Een WK laat een voetballer zich niet zomaar ontnemen. Daarvoor wil hij vechten, ten koste van veel. Zo niet alles.

Neem Radamel Falcao, een andere topspits die de wetten van de revalidatie tartte. In januari scheurde de 28-jarige Colombiaan een kruisband af in zijn knie. Hoewel de spits van AS Monaco op dat moment kon weten dat het WK aan zijn neus voorbij zou gaan, bleef hij melden hoe spoedig zijn herstel vorderde.

Het volk had daardoor iets om naar uit te zien, maar ontwaakte kort voor het toernooi toch weer in de realiteit. Nee, zo snel gaat dat nu eenmaal niet met een hersteltraject na zo'n zware knieblessure.

Clubdokters, bondsartsen, coaches en de spelers zelf weten dat allemaal. Maar hoe groter het podium, hoe gewichtiger de wedstrijd, des te sterker is de verleiding risico te nemen. Het volk verlangt. Ploeggenoten hebben ze nodig. De coach komt nog eens informeren of het echt niet gaat. Dus vergeten ze zichzelf.

Zinedine Zidane ging tijdens het WK van 2002 geblesseerd mee met de Fransen. De ster die zijn land vier jaar eerder wereldkampioen had gemaakt, diende ter plekke opgelapt te worden.

Nadat Frankrijk de openingswedstrijd van het toernooi had verloren tegen Senegal (1-0) en daarna had gelijkgespeeld tegen Uruguay (0-0), was de hoop gevestigd op de derde en laatste groepswedstrijd tegen Denemarken. Zidane diende erbij te zijn. Koste wat kost. 'Zizou' verscheen met een omzwachteld linkerbeen aan de aftrap. Dat was te veel gevraagd voor de oude meester. Frankrijk verloor met 2-0 en keerde zonder te hebben gescoord terug naar Parijs.

Dat het onverantwoord is te spelen als je lijf in alle toonaarden 'nee' zegt, had Zidane kunnen leren van Ronaldo. De Braziliaan stond tijdens de WK-finale van 1998 aanvankelijk niet op het wedstrijdformulier, omdat hij onwel was geworden. Edmundo zou zijn plaats innemen.

Kort voor de aftrap werden ineens nieuwe wedstrijdformulieren uitgedeeld. Ronaldo was toch basisspeler. In de finale tegen de Fransen was hij slechts herkenbaar als de camera's hem close-up in beeld namen. Niets aan zijn spel herinnerde aan het genie van de fitte Ronaldo.

In een interview met Gary Lineker bij de BBC, op de dag dat het WK in Brazilië van start ging, zei Ronaldo dat hij destijds zelf had aangegeven dat hij kon spelen. Ja, hij had zich eerst beroerd gevoeld, maar uiteindelijk ging het toch. Wilde hij zichzelf, zestien jaar later, alsnog geruststellen? Het leek er verdomd veel op.

Nee, dan Suarez. Geweldig seizoen gehad bij Liverpool, misschien wel het beste uit zijn carrière. Uitgeroepen tot speler van het jaar. En een van de potentiële sterren van dit WK. Mits fit.

Tijdens de wedstrijd van Uruguay tegen Costa Rica kwam zijn gezicht een aantal keren in beeld. Suarez zat zich te verbijten. Hij wilde zo snel mogelijk weer spelen. Wie zou hem tegenspreken? Niemand toch zeker.

Het volk mag niet worden teleurgesteld. De coach is steeds desperater gaan kijken. En vergeet ook het commerciële belang niet. Dus zegt Suarez wat iedereen wil horen. Dat hij er klaar voor is. De waarheid ligt op het veld, vanavond om 21.00 uur Nederlandse tijd, in São Paulo. Krijgen we alleen de Suarez in naam te zien? Of ook de speler die hij kan zijn?

undefined

Groep D

Uruguay - Engeland

São Paulo, Arena de São Paulo

Donderdag 19 juni, 21.00 uur

Engeland verloor zaterdag voor het eerst sinds 1986 de openingswedstrijd van het WK.

Beide ploegen werden al eerder wereldkampioen. Uruguay in 1930 en 1950, in Brazilië; Engeland in 1966, in eigen land.

Ze speelden tien keer eerder tegen elkaar. Engeland won vier keer, Uruguay drie keer.

Luis Suarez komt in het duel vijf ploeggenoten van Liverpool tegen; Gaston Ramirez kan de hand schudden van drie ploeggenoten van Southampton.

undefined

Meer over