Fiscus vindt 400 miljoen bij speelautomaten

Aangespoord door strenge controle van de belastingdienst hebben exploitanten van speelautomaten vorig jaar vierhonderd miljoen gulden extra omzet opgegeven aan de fiscus....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De belastingdienst begon de actie in april vorig jaar. Steekproefgewijs werd een groot aantal exploitanten van speelautomaten en horecabedrijven bezocht. Nederland telt een kleine achthonderd eploitanten die de automaten 'verhuren' aan ongeveer 27 duizend horecabedrijven.

De ondernemers werden aangespoord om zogenoemde 'tellermechanismen' te plaatsen in de automaten, die de ingeworpen munten tellen. De tellers geven de omzet per automaat aan. 'We hebben de branche heel intensief bezocht, en veel voorlichting gegeven', aldus directeur-generaal Van Lunteren van het ministerie van Financiën dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag van de Belastingdienst.

De automatenbranche had tot nu toe geen goede naam wat betreft de aangifte van de inkomsten bij de fiscus. Zowel de exploitant als de horecaondernemer die de automaten uitbaat waren geneigd bedragen op te geven die veel lager waren dan de werkelijk behaalde omzetten. In 1995 gaf de branche 1,45 miljard gulden aan omzet op. In 1996, het eerste jaar van de controles, steeg bedrag naar 1,8 miljard.

Het plaatsen van de tellers is nog niet verplicht, en veel exploitanten zijn er daarom nog niet toe overgegaan. Het ministerie van Financiën bereidt een wetswijziging voor die de teller verplicht stelt.

Niet bekend

In het kader van de fraudebestrijding onderzoekt de fiscus ook misbruik door profvoetballers en andere bekende Nederlanders, zo bleek uit het jaarverslag. Het gaat om de inkomsten uit beeldrechten, de verkoop van de naam en de beeltenis voor reclamedoelen. Die inkomsten worden vaak via constructies op belastingparadijzen als de Antillen uit het zicht van de fiscus gehouden.

Uit het jaarverslag blijkt dat de aangiftediskette een groot succes aan het worden is. Het aantal belastingplichtigen dat dit jaar de aangifte via het schijfje doet is gestegen naar 700 duizend, tegen 380 duizend vorig jaar. Van die 700 duizend zond 200 duizend de aangifte per modem en telefoonlijn naar de belastingdienst, de rest stuurde het schijfje per post.

Meer over