Fiscus: onderzoek naar megafraude

De Belastingdienst denkt een megafraudezaak op het spoor te zijn. Het gaat om één verdachte transactie, waarbij waarschijnlijk 20 miljoen euro is verduisterd. Het Openbaar Ministerie en de fiscale opsporingsdienst FIOD ondersteunen de dienst bij het onderzoek naar de zaak.

DEN HAAG - Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën lichtte maandag de Tweede Kamer in, maar hield zich daarbij op de vlakte. Waar en hoe het geld verduisterd is, kan hij nog niet melden. 'Het onderzoek is nog in volle gang en dat wil ik niet verstoren.' Het Openbaar Ministerie spreekt van een verdenking van verduistering en witwassen. Wiebes zelf beklemtoont dat het niet om toeslagen of inkomstenbelasting lijkt te gaan. Behalve de inkomstenbelasting en de toeslagen vormt de omzetbelasting (btw) een belasting waar veel geld in omgaat.


Wiebes' brief, hoe summier ook, lijkt een poging om te leren van de lessen die zijn voorganger Frans Weekers zich te laat eigen maakte. Die raakte in mei vorig jaar verstrikt in een fraude met toeslagen door een bende Bulgaren. Hij meldde aan de Tweede Kamer dat er een Bulgarenfraude aan de gang was, maar dat hij pas hoorde van dit 'incident' toen de media erop doken. Hij zei dat hij er ook niet per se van hoefde te weten.


Die als laconiek ervaren houding bleef aan Weekers kleven totdat hij in januari weg moest. Toen was gebleken dat hij had gejokt en wel degelijk van de fraude wist.

Meer over