Fiscus eist 2,1 mln van stichting Boor

De door bouwfraude en financiële problemen geteisterde Rotterdamse scholenkoepel, stichting Boor, ligt nu ook in de clinch met de belastingdienst. De fiscus heeft de koepel een naheffing opgelegd van 2,1 miljoen euro.

ROTTERDAM - Volgens een woordvoerder van stichting Boor heeft de Belastingdienst onder meer het geld van onterecht teruggevorderde btw teruggeëist. Ook ligt er een boete van 50.000 euro. Er is bezwaar aangetekend tegen de naheffing.

Tegen de verzelfstandige scholenkoepel (30 duizend leerlingen, 4.500 medewerkers, 140 schoollocaties, veelal lagere scholen) loopt al jaren een grootschalig fraudeonderzoek. Arnold R., het voormalige hoofd huisvesting van Boor, en vier externe vastgoedadviseurs worden ervan verdacht tussen 2004 en 2011 via valse facturen grote bedragen in eigen zak te hebben gestoken.

Als gevolg van deze corruptieaffaire moesten zowel de directie als de toezichthouders het veld ruimen bij de instelling. In de Rotterdamse politiek ontstond onrust toen bleek dat de directeur de maximale ontslagvergoeding had meegekregen. Ook werd vastgesteld dat de directie veel reizen naar het buitenland had laten betalen door de koepel. Een deel van de salarisverhogingen van twee directeuren werden later teruggeëist.

De stichting Boor laat weten dat er een positief saldo is van 3 miljoen euro. Eind 2012 werd nog een verlies van 12,5 miljoen euro vastgesteld en ook in 2013 leek er een tekort te zijn van 4 miljoen. Door 'aanvullende rijksmiddelen', afkomstig uit het najaarsakkoord, kon volgens Boor het verlies worden omgezet in winst.

undefined

Meer over