'Finnair veiligste vliegmaatschappij'

De Finse nationale luchtvaartmaatschappij Finnair is de veiligste ter wereld. Het bedrijf pronkt boven aan de lijst van maatschappijen met minste vliegtuigongevallen, opgesteld door het Duitse onderzoeksbureau Jacdec. De lijst werd dinsdag gepubliceerd in het tijdschrift Aero International.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Volgens het onderzoeksbureau was 2012 het jaar van de minste doden door vliegtuigongelukken ooit. Vorig jaar zijn er 496 doden gevallen bij ongelukken met passagiersvliegtuigen, in 2011 waren dat er nog 498.

Finnair heeft sinds 1963 geen dodelijke ongelukken meer gehad. Op nummer twee en drie staan het Nieuw-Zeelandse Air New Zealand en Cathay Pacific uit Hongkong.

KLM staat op de 27e plaats, 4 plaatsen lager dan in 2011. Dat was hoger dan bijvoorbeeld Singapore Airlines (30), Ryanair (32), KLM-zustermaatschappij Air France (41) enTurkish Airlines (54), maar veel lager dan de Portugese maatschappij TAP (7) en het Duitse Lufthansa (11). Op de 60e en laatste plaats staat de Taiwanese maatschappij China Air.

Vorig jaar zijn er 44 vliegtuigen verloren gegaan. De meeste ongelukken gebeurden met vliegtuigen die niet meer gebouwd worden, zoals propellervliegtuigen van Fokker en bepaalde Antonovs.
Europa en de twee Amerika's hebben het veiligste luchtruim. Gebieden waar luchthavens aanvliegen riskant is, zijn onder meer Afrika en Rusland.

Meer over