Finland en Zweden stellen goedkeuring Grondwet uit

Finland en Zweden hebben de ratificatieprocedure voor de Europese Grondwet voor onbepaalde tijd uitgesteld. Ook Ierland zou dat overwegen. De referenda in Luxemburg (10 juli) en Denemarken (27 september) zijn ook onzeker geworden....

Van onze correspondenten Bart Dirks en Bert Lanting

Donderdagavond besloten de 25 Europese staatshoofden en regeringsleiders op hun Top in Brussel een pas op te plaats te maken. Ze blijven wel vasthouden aan de invoering van de Grondwet op een later moment. Maar eerst is bezinning en debat nodig.

Daarop hebben de Finse en Zweedse regering laten weten de Grondwet vooralsnog niet ter goedkeuring voor te leggen aan hun parlementen. ‘In de herfst zullen we beslissen of we het proces al dan niet hervatten en zo ja wanneer’, aldus de Zweedse premier Persson vrijdag in Brussel.

Volgens de Irish Independent zou de Ierse regering van plan zijn het Ierse referendum over de grondwet uit te stellen tot 2007. Het plan was dat de Ieren al volgend jaar naar de stembus zouden gaan. Een woordvoerder wilde het uitstel vrijdag niet bevestigen.

Eerder liet de Britse premier Blair al weten dat het Britse referendum voor medio 2006 weinig zin meer had, aangezien de Fransen en Nederlanders de Grondwet per referendum hebben afgewezen.

Estland zal wel doorgaan met ratificatie. Het parlement blijft van plan de Grondwet dit najaar te ratificeren. ‘Tien landen hebben de tekst al goedgekeurd. Dat wijst er toch op dat het om een goede tekst gaat’, aldus premier Ansip.

Meer over